IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ тегли кредит от 41 млн. лв. за строителството на сградата в София Тех Парк

До края на тримесечието в проекта са били инвестирани 30,5 млн. лв.

12:35 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: София Тех Парк</em></p>

Снимка: София Тех Парк

„Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ сключи договор за инвестиционен банков кредит с „Юробанк България“ АД в максимален размер до 41 млн. лв., предназначен за финансиране изграждането на офис сграда в София Тех Парк. Това става ясно от съобщение на дружеството, разпространено чрез БФБ –София.

Сумата ще се усвоява на траншове. Срокът на кредита е до ноември 2029 година, с гратисен период за главницата до март 2022 г. Дължимата лихва по кредита е  1,4% по времето на усвояване и 1,05% след това, но общо не по-малко съответно от 2,4% по времето на усвояване и 2,05% след това.

Това е вторият договор за кредит, който дружеството сключва. Първият също бе подписан с „Юробанк България“ АД за срок от 10 години и е в размер на 11 млн.лв. Предназначението на заема е за финансиране строителството на последната офис сграда на Фонда на Околовръстното шосе до Камбаните.

В доклада си за дейността през деветмесечието дружеството съобщи, че към края на септевмри строителството на сградата в София Тех Парк е на етап груб строеж. Инвестираните към края на тримесечието средства са в размер на 30,5 млн. лв.

Припомняме, че през 2017г., след спечелване на търг организиран от София Тех Парк АД, „Фонд за недвижими имоти България” придоби право на строеж в Зона 2 от застроителния план на Научно-технологичния парк. Общата цена за придобиване на правото за строеж е 9,7 млн. лв. Предстои да бъде изградена многофункционална административно-обслужваща сграда и подземен паркинг на две нива с обща застроена площ до 16 000 кв. м.

Срокът за изграждане на сградата е 5 години от сключването на окончателния договор, или до октомври 2022 година. Изискване в договора е не по-малко от 30% от офис площите да бъдат използвани от компании, които имат изследователска и развойна дейност в посочените фокусни области на парка и отговарят на определението за високотехнологична компания или средно високо технологична компания.

Строителните дейности започнаха в началото на 2019 г., като се очаква тя да бъде завършена до втората половина на 2021 година.

Съгласно текущите разчети на дружеството очакваната стойност на строителството на новата сграда е около 36 млн.евро. Финансирането на новия проект първоначално се реализира с наличните от увеличението на капитала средства, а останалата част от инвестицията ще бъде осигурена чрез банково финансиране, заради което е сключен и последният договор с „Юробанк България“.

Като цяло продължава тенденцията за нарастване на дела на бизнес имотите в структурата на портфейла на „Фонд за недвижими имоти България”. В края третото тримесечие делът на бизнес имотите нарасна до 61%. Следват ги търговските площи с 19 % и съответно инвестиционните имоти - с дял от 5% и ваканционните имоти с 4%.

Размерът на паричните средства намалява дела си до 11% от общия обем на портфейла. Причината за промяната са разходите за строежа на новата сграда в София Тех Парк. Очакванията до края на годината, с продължаващата строителната дейност по новия проект и предвидените нови инвестиции в него, са размерът на бизнес имотите да продължи да нараства за сметка на паричните средства.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Към края на септември дружеството е на печалба в размер на 1,092 млн. лв., като остава почти без промяна спрямо същия период на миналата година. Общите приходи намаляват с 26% до 1,8 млн. лв. Разходите също се стопяват с 46% на годишна база до 684 хил. лв. Общият размер на текущите активи на дружеството намалява спрямо предходния отчетен период и достига 16,2 млн. лв. Техният размер основно ще зависи от реализираните приходи от наеми, реализираните разходи по строителството на новата сграда в София Тех Парк, изплащането на дивидента за предходната година и усвояването на средства при осигуряване на ново външно финансиране.

Предвид усложнената обстановка с разпространението на COVID-19 и въведената извънредна обстановка в страната, дружеството очаква това да повлияе негативно на реализираните приходи от наем и да се увеличат задълженията на наемателите.

През изминалото тримесечие общият размер на краткосрочните пасиви отбелязва увеличение от над 4,13% и към 30 септември  достига 6,9 млн. лв. Основните причини за промяната са увеличените търговски и други задължения, които през деветмесечието нарастват със 17,78%.

През следващото тримесечие съществени промени в текущите пасиви не се очакват, като изменения могат да настъпят най-вече в търговските задължения и в задълженията свързани с начисления за 2020 година дивидент.

„Фонд за недвижими имоти България“ ще разпредели по 0,1241 лева брутен дивидент на акция, Общо ще бъдат разпределени малко над 4,3 млн. лева, или 90% от печалбата на дружеството за миналата година.

В края на септември 2020 г. собственият капитал на ФНИБ е в размер 108,8 млн. лв., което спрямо предходното тримесечие представлява увеличение от 1,01 %. Отчетената промяна се дължи изцяло на реализираната от печалба за периода.

От началото на годината акциите на дружеството поевтиняват с 19,2% при пазарна капитализация от 55,427 млн. лв.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още