Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ФНИБ тегли кредит от 41 млн. лв. за строителството на сградата в София Тех Парк

До края на тримесечието в проекта са били инвестирани 30,5 млн. лв.

ФНИБ тегли кредит от 41 млн. лв. за строителството на сградата в София Тех Парк

Снимка: София Тех Парк

„Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ сключи договор за инвестиционен банков кредит с „Юробанк България“ АД в максимален размер до 41 млн. лв., предназначен за финансиране изграждането на офис сграда в София Тех Парк. Това става ясно от съобщение на дружеството, разпространено чрез БФБ –София.

Сумата ще се усвоява на траншове. Срокът на кредита е до ноември 2029 година, с гратисен период за главницата до март 2022 г. Дължимата лихва по кредита е  1,4% по времето на усвояване и 1,05% след това, но общо не по-малко съответно от 2,4% по времето на усвояване и 2,05% след това.

Това е вторият договор за кредит, който дружеството сключва. Първият също бе подписан с „Юробанк България“ АД за срок от 10 години и е в размер на 11 млн.лв. Предназначението на заема е за финансиране строителството на последната офис сграда на Фонда на Околовръстното шосе до Камбаните.

В доклада си за дейността през деветмесечието дружеството съобщи, че към края на септевмри строителството на сградата в София Тех Парк е на етап груб строеж. Инвестираните към края на тримесечието средства са в размер на 30,5 млн. лв.

Още по темата

Припомняме, че през 2017г., след спечелване на търг организиран от София Тех Парк АД, „Фонд за недвижими имоти България” придоби право на строеж в Зона 2 от застроителния план на Научно-технологичния парк. Общата цена за придобиване на правото за строеж е 9,7 млн. лв. Предстои да бъде изградена многофункционална административно-обслужваща сграда и подземен паркинг на две нива с обща застроена площ до 16 000 кв. м.

Срокът за изграждане на сградата е 5 години от сключването на окончателния договор, или до октомври 2022 година. Изискване в договора е не по-малко от 30% от офис площите да бъдат използвани от компании, които имат изследователска и развойна дейност в посочените фокусни области на парка и отговарят на определението за високотехнологична компания или средно високо технологична компания.

Строителните дейности започнаха в началото на 2019 г., като се очаква тя да бъде завършена до втората половина на 2021 година.

Съгласно текущите разчети на дружеството очакваната стойност на строителството на новата сграда е около 36 млн.евро. Финансирането на новия проект първоначално се реализира с наличните от увеличението на капитала средства, а останалата част от инвестицията ще бъде осигурена чрез банково финансиране, заради което е сключен и последният договор с „Юробанк България“.

Като цяло продължава тенденцията за нарастване на дела на бизнес имотите в структурата на портфейла на „Фонд за недвижими имоти България”. В края третото тримесечие делът на бизнес имотите нарасна до 61%. Следват ги търговските площи с 19 % и съответно инвестиционните имоти - с дял от 5% и ваканционните имоти с 4%.

Размерът на паричните средства намалява дела си до 11% от общия обем на портфейла. Причината за промяната са разходите за строежа на новата сграда в София Тех Парк. Очакванията до края на годината, с продължаващата строителната дейност по новия проект и предвидените нови инвестиции в него, са размерът на бизнес имотите да продължи да нараства за сметка на паричните средства.

Фонд за недвижими имоти България АДСИ...
Към края на септември дружеството е на печалба в размер на 1,092 млн. лв., като остава почти без промяна спрямо същия период на миналата година. Общите приходи намаляват с 26% до 1,8 млн. лв. Разходите също се стопяват с 46% на годишна база до 684 хил. лв. Общият размер на текущите активи на дружеството намалява спрямо предходния отчетен период и достига 16,2 млн. лв. Техният размер основно ще зависи от реализираните приходи от наеми, реализираните разходи по строителството на новата сграда в София Тех Парк, изплащането на дивидента за предходната година и усвояването на средства при осигуряване на ново външно финансиране.

Предвид усложнената обстановка с разпространението на COVID-19 и въведената извънредна обстановка в страната, дружеството очаква това да повлияе негативно на реализираните приходи от наем и да се увеличат задълженията на наемателите.

През изминалото тримесечие общият размер на краткосрочните пасиви отбелязва увеличение от над 4,13% и към 30 септември  достига 6,9 млн. лв. Основните причини за промяната са увеличените търговски и други задължения, които през деветмесечието нарастват със 17,78%.

През следващото тримесечие съществени промени в текущите пасиви не се очакват, като изменения могат да настъпят най-вече в търговските задължения и в задълженията свързани с начисления за 2020 година дивидент.

„Фонд за недвижими имоти България“ ще разпредели по 0,1241 лева брутен дивидент на акция, Общо ще бъдат разпределени малко над 4,3 млн. лева, или 90% от печалбата на дружеството за миналата година.

В края на септември 2020 г. собственият капитал на ФНИБ е в размер 108,8 млн. лв., което спрямо предходното тримесечие представлява увеличение от 1,01 %. Отчетената промяна се дължи изцяло на реализираната от печалба за периода.

От началото на годината акциите на дружеството поевтиняват с 19,2% при пазарна капитализация от 55,427 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ изпрати седмицата с три печеливши индекса