IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големански: Централен депозитар вече може да приключва сделки в евро

Новата функционалност позволява да се финализират сделки с чуждестранни депозитарни институции

11:55 | 19.02.18 г.
Големански: Централен депозитар вече може да приключва сделки в евро

Централият депозитар вече може да извършва сетълмент на сделки в евро в резултат на реализиран успешен проект съвместно с Българската народна банка (БНБ). Чрез него Депозитарят придоби статут на спомагателна система в Tрансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време (TARGET2), обяви в предаването InvestOR на Bloomberg TV Bulgaria Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар.

„Възможността да приключваме сделки в евро е важна предпоставка за разгръщане на много инициативи, свързани с развитието на капиталовия пазар в страната ни и региона. Всички тези инициативи са залегнали в Стратегията и ние работим активно за успешната им реализиция“, каза Големански.

Новата функционалност позволява да се финализират сделки с чуждестранни депозитарни институции, като по този начин ще бъдат подкрепени инициативите на БФБ-София, свързани с търговията на чуждестранни акции чрез пазара BSE International и търговията на регионалната платформа SEE Link.

Депозитарят ще може да извършва и плащания по корпоративни действия, лихви и/или главници по емисии ДЦК, деноминирани в евро.

Според Големански създаването на връзка между Централния депозитар и Държавния депозитар за ценни книжа към БНБ води до това, че на практика всички участници на пазара могат директно и пълноценно да участват в търговията с тези инструменти. „Това е така, тъй като една част от членовете на членовете на БФБ са членове и на Държавния депозитар, но всички членове на БФБ членуват в Централния депозитар“, обясни гостът в студиото. Таксите на Централен депозират няма да се различават от тези за друг род сделки, поясни още той. 

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още