Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Градус" АД стартира борсовата търговия с 1 130 акционера

Март 2019 г. е най-ранният срок за влизане на компанията във водещия индекс SOFIX, но то далеч не е сигурно

"Градус" АД стартира борсовата търговия с 1 130 акционера

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Старозагорският производител на пилешко месо "Градус" АД стартира борсовата търговия в понеделник с 1 130 акционера, показват данни на Централен депозитар АД към 6 август 2018 г.

Това дава гаранция, че дружеството покрива изискването за влизане в SOFIX за наличие на поне 750 акционера, дори и в следващите месеци до март 2019 г. броят да претърпи известни изменения.

Март 2019 г. е най-ранният срок за влизане на компанията във водещия индекс, защото е нужно търговията на регулиран пазар да е била поне 3 месеца, а до ребалансирането на индекса през септември 2018 г. няма толкова време.

В същото време за влизането в SOFIX се отчита и броят сделки и оборот за шестте месеца до края на февруари 2019 г., като това значи периода от 1 октомври 2018 г. нататък. По този начин традиционно активните дни на търговия в първите дни на борсата няма да се включат. Затова влизането на компанията в основния индекс не трябва да се приема за 100% сигурно.

Пенсионни и договорни фондове записаха 75,21% от акциите на "Градус" АД, показа анализ на Investor.bg. Традиционно те не са много активни в търговията и държат дългосрочно акциите, което ограничава борсовата търговия, но това е така и при останалите компании в SOFIX.

В понеделник борсовата търговия с акциите на компанията стартира с 1,7% повишение спрямо цената от до 1,83 лв. при затварянето на търговията спрямо 1,8 лв. при IPO-то, както и с 80% от оборота, който обаче няма да влезе в 6-месечния период за класирането за SOFIX.

В предлагането на 18 и 19 юни бяха записани акции за 81,39 млн. лв. при минималната цена от 1,8 лв. IPO-то беше успешно, тъй като търсенето надхвърли 65 млн. лв. Половината от записаните акции бяха новоиздадени и сумата от около 40 млн. лв. постъпи в сметките на Градус АД, а другата половина бяха съществуващи акции на създателите на Градус АД.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти. "Градус" АД е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Компанията е лидер в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Собствениците няма да могат да продават допълнителен брой от акциите си до 12 месеца след листването на компанията. От "Градус" очакват нетна печалба от 35 млн. лв. и EBITDA от 46 млн. лв. за 2018 г., а за 2019 г. се прогнозират 45 млн. лв. нетна печалба и 58 млн. лв. EBITDA. 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Адванс Терафонд АДСИЦ предлага 98,42% от печалбата си за дивидент