IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Investor.bg получи голямата медийна награда на БФБ за 2019 г.

Вече има няколко компании с интерес за листване на BEAM, твърди Маню Моравенов

12:02 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наградените от БФБ участници на фондовия пазар. <em>Снимка: БФБ и Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Наградените от БФБ участници на фондовия пазар. Снимка: БФБ и Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Investor.bg бе отличена с голямата награда за медия с най-голям принос за популяризирането на капиталовия пазар през 2019 г. 

Наистина това беше медията, която ни следваше плътно през годината и отразяваше всичко, което се случва на борсата, дори и най-малките събития“, заяви при връчването на наградата изпълнителният директор на „Българска фондова борса“ АД Маню Моравенов.

„Investor бе създаден преди 19 години с мисълта да  популяризира борсовата търговия. Радваме се, че тези наши усилия се отбелязват и възнаграждават и днес“, коментира от своя страна главният редактор на медията Бойчо Попов. С поощрителна награда в медийната категория бе отличен сайтът infostock.bg. 

"Вече има няколко компании с интерес за листване на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM", заяви в рамките на церемонията по награждаването Моравенов.

„Работи се и по възможността да ваучерната схема за финансиране на излизането на борсата на пазара на растеж BEAM да важи и за непублични дружества, които реално са МСП“, каза още изпълнителният директор.

Според него има реални изгледи за по-успешна 2020 г.

„За разлика от преди 18 години, когато БФБ беше монополист, сега има голяма конкуренция от чуждите борси, както и от многото неборсови сделки. Целта ни е да покажем на инвеститорите, че има и алтернатива на инвестирането в недвижими имоти и това са инструментите на БФБ“, коментира пазарната ситуация Моравенов.

Българска фондова борса отличи и инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати през 2019 г. Броят на сделките на регулиран пазар за изминалата година е 44 167 и отбелязва спад от 19% спрямо 2018 г. На 333 573 998 лв. възлиза оборотът на БФБ през 2019 г. като това е с 39% по-малко в сравнение с предишната година.

Въпреки отчетените спадове по определени показатели обаче е налице тенденция за нарастване на набрания капитал чрез борсата, като през 2019 г. компаниите са набрали
финансиране в размер 329 798 641 лв., което е над два пъти повече спрямо предишната година.

Лидерите по оборот през 2019 г. сред инвестиционните посредници са „Авал ин“, „Интеркапитал Маркетс“ и „Евро-Финанс“. По брой сделки за поредна година в челната тройка са „Карол“, „Елана Трейдинг“ и „БенчМарк Финанс“.

В категорията за емитент с иновативен продукт награда през тази година не се присъжда поради липса на такъв. За най-голям оборот с акциите му бе отличен „Доверие обединен холдинг“ АД.

„Не бе присъден приз за личност на годината с най-голям принос към развитието на БФБ, защото такава личност нямаше, надявам се обаче през 2020 г. да има няколко такива“, каза от своя страна Васил Големански, заместник-председател на СД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още