IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН удължи с три месеца квестурата на „Интерактив кампъни” ЕООД

Комисията прие и план за действие през 2018 г.

10:12 | 21.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) откри административно производство за прилагане на принудителна административна мярка, с която се налага забрана за срок от три месеца, считано от 7 януари 2018 г., на Цветан Иванов Борисов да управлява и представлява „Интерактив кампъни” ЕООД. Това става ясно от решенията на регулатора от провелото се на 20 декември заседание.

Удължен е срокът на квестурата на дружеството с три месеца, като Наталия Ангелова Кумпикова, квестор на дружеството, следва да изпълни всички дадени от КФН указания.

Investor.bg припомня, че през октомври 2015 г. Централната банка на Унгария (ЦБУ) е информирала Европейския орган за ценни книжа и пазари, че „Интерактив Кампъни” ЕООД няма издаден лиценз за извършване на дейностите, които подлежат на регулация от унгарския надзорен орган.

В съобщението бе посочено изрично, че в регулираните дейности се включват инвестиционни консултации и сключването на сделки с предмет инвестиции в акции и дялове. Тогава Централната банка на Унгария изрази опасение, че действията на това дружество може да са насочени към привличане на клиенти и извършване на подлежащите на лицензиране дейности в Унгария.

В съобщението бе обърнато специално внимание на обстоятелството, че новото наименование на „Глобал Маркетс” ООД - „Интерактив Кампъни” ЕООД е сходно с наименованието на лицензиран от Надзорния орган на Великобритания инвестиционен посредник - INTERACTIVE LTD.

От решенията става ясно още, че реглаторът отказва да издаде лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество на „Ирис Кепитъл” АД (в процес на учредяване).

Изпратено е писмо до „Опортюнити България Инвестмънт“ АД, гр. София, с указания за отстраняване в едномесечен срок на непълноти и несъответствия, както и да представи допълнителна информация, във връзка с проспект за първично публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от дружеството.

Комисията също така издаде одобрение на „Лев Инвест“ АДСИЦ, гр. София, за смяна на банката-депозитар във връзка с тяхно заявление, както и на „СИИ Имоти” АДСИЦ, гр. София, за промени в устава на дружеството, които ще бъдат предложени за гласуване на извънредно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 16.01.2018 г.

Комисията също така одобри внесения в КФН проект на актуализиран бюджет за административните разходи на Фонда за компенсиране на инвеститорите за 2017 г.

Регулаторът определи размера на вноската на застрахователите, предлагащи задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, на 10 лева за всяко отделно моторно превозно средство. Вноската към Гаранционния фонд се записва на отделен ред в застрахователната полица.

КФН определи и размера на вноската на застрахователите, предлагащи задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз, на 0,15 лева за всяко място, без мястото на водача, за което е сключена задължителна застраховка.

Срокът за превеждане на вноските по сметка на Гаранционен фонд е ежемесечно до 10-то число на втория месец след месеца на сключването на застраховките. Застрахователите събират и внасят пълния размер на вноската от 10 лева за всяко отделно моторно превозно средство и 0,15 лева за всяко място, независимо от разсрочено плащане на премията, когато такова е предвидено в застрахователния договор.

КФН също така одобри представения от Гаранционния фонд проектобюджет за административната издръжка и за инвестициите в активи за собствена дейност и други свързани с тях разходи на Гаранционния фонд за 2018 г., в изпълнение на разпоредба от Кодекса за застраховането.

На заседанието регулаторът прие и план за действие на Комисията за финансов надзор за 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още