IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът свива приходите и печалбата на ФНИБ към края на юни

Към края на юни приходите на компанията са в размер на 3,561 млн. лева, като намаляват с 26,36% спрямо края на декември

11:29 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Коронавирусът свива приходите и печалбата на ФНИБ към края на юни

Коронавирусът повлиява резултатите на „Фонд за недвижими имоти България" (ФНИБ) за второто тримесечие, вижда се от отчета на дружеството. То записва спад на приходите и на печалбата на фона на свитите приходи от наеми, показват данните, публикувани чрез Българската фондова борса (БФБ).

Към края на юни приходите на компанията са в размер на 3,561 млн. лева, като намаляват с 26,36% спрямо края на декември и с 2,86% на годишна база. Приходите от наеми възлизат на 3,501 млн. лева, като намаляват с почти 5 на сто спрямо юни 2019 г. Само за второто тримесечие понижението е почти 13%.

Основна причина за спада са облекченията, които дружеството даде на наемателите си в офис сградите в Бизнес парка и в местността Камбаните заради коронакризата и затварянето по време на извънредното положение, както и изтеклия договор с „Булпрос Консултинг", който намалява постъпленията с 2,4%.

Наемателят на ресторант в офис сградата в Камбаните е спрял да плаща наем и ще поднови плащанията, когато и другите наематели се върнат в офисите.

Отражение на приходите дава и липсата на начислени нови нетни приходи от преоценки на имоти.

ФНИБ очаква за следващия период възстановяване на приходите от наеми в значителна част спрямо периода преди коронакризата.

За полугодието приходите от продажба на имоти се свиват до 42 хил. лева от 576 хил. лева, след като е продаден 1 апартамент в проекта в Боровец, а другите приходи – до 18 хил. лева от 575 хил. лева. Основна причина за разликата при другите приходи са отразените в края на 2019 г. преоценки на имоти.

ФНИБ успява да намали и разходите си – с малко над 34% до 1,375 млн. лева. Дружеството обяснява, че основен принос за намалението имат пониженията при изписаните стойности на продадените имоти и другите разходи, които включват разходите за ремонти и поддръжка. Другите разходи се очаква да се увеличат в следващите месеци заради подновяването на пълната поддръжка на сградите.

Печалбата на компанията към края на юни е 2,186 млн. лева спрямо 2,256 млн. лева година по-рано. Печалбата на акция остава 0,06 лева.

Продължават строителните дейности по офис сградата на ФНИБ в София Тех Парк, която трябва да бъде приключена до октомври 2022 г. Очакваната стойност на строителството е 36 млн. лева. ФНИБ обаче има само един договорен наемател – „Роберт Бош“ ЕООД с договор за 6 години и площ от малко над 2700 кв.м, което е 8,5% запълняемост.

Заради коронавируса дружеството очаква да се увеличи строителния риск за проекта, който може да окаже влияние върху срока за изграждането му и общата сума за реализирането му. Строителството стопява и паричните средства на компанията. 

В проекта „Секвоя 2“ в Боровец с продажбата на апартамента през първата половина на годината продадените жилища стават общо 14 от 36, има и един продаден гараж от общо девет.

Търсят се продавачи и за имотите на компанията край Велико Търново, които в момента са отдадени под наем като земеделски земи. Замразени са проектите за строителство край Видин, на ваканционен комплекс в Лозенец на Черноморието и на проекта в кв. „Младост-4“ в София.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още