IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпки от наеми понижават леко приходите на "Софарма имоти"

Печалбата на дружеството се запазва без съществена промяна спрямо миналата година

18:02 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приходите на „Софарма имоти“ АДСИЦ намаляват с 4% на годишна база към края на юни до 5,283 млн. лв., което се дължи основно на извършени отстъпки от наеми на търговски площи поради настъпилата пандемична обстановка в страната, става ясно от отчета за второто тримесечие, разпространен чрез БФБ - София.

Приходите от наеми са реализирани във връзка с договори за оперативен лизинг на инвестиционни имоти и рекламна площ и са в размер на 4,672 млн. лв.

При разходите основен дял заемат разходите за външни услуги – над 98%, които към края на полугодието са в размер на 1,6 млн. лв. и са основно за поддръжка и администриране на имоти, местни данъци и др.

Като цяло разходите за дейността намаляват с 10% спрямо същия период на миналата година.

Дружеството отчита печалба в размер на 3,66 млн. лв. към края на юни, която не бележи съществена промяна спрямо година по-рано.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Изплащането на дивидент за 2020 г. ще започне на 23 август 2021 г., като право на него имат лицата, вписани в Централен депозитар към 8 юли.

Общата сума, гласувана на Общото събрание на акционерите за разпределяне на дивидент за 2020 г., е в размер на 3 600 016,48 лв. Брутният дивидент на една акция е 16,4 ст., с което сумата за акционерите се понижава с малко над 42% спрямо разпределения дивидент от 28,4 ст. от печалбата за 2019 г. За очакваното понижение Investor.bg вече писа след публикуването на одитирания отчет на дружеството за печалбата през 2020 г.

Печалбата за разпределяне по чл. 29 от Закона за дружеството със специална инвестиционна цел (ЗДСИЦДС) за 2020 г. е 3,947 млн. лв., като законовите задължения на дружествата със специална инвестиционна цел е да разпределят минимум 90% под формата на дивидент.

От началото на годината акциите на „Софарма имоти“ поевтиняват със 7% при пазарна капитализация от 116,342 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още