Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Пресъхнали дивиденти и слаби продажби свиха печалбата на „Софарма“ с над 40%

Продажбите на продукция намаляват с 21%, а приходите от дивиденти са надолу с 8,5 млн. лв. след като „Софарма Трейдинг“ АД спря дивидентната традиция

Пресъхнали дивиденти и слаби продажби свиха печалбата на „Софарма“ с над 40%

Липсата на дивиденти и слабите продажби свиха неконсолидираната нетна печалба на „Софарма“ АД с 8,5 млн. лв. на годишна база до 12 млн. лв. за първото полугодие на 2021 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД. В проценти намалението е с цели 41%. 

Още по темата

Продажбите на продукция намаляват с 21% на годишна база до 79,6 млн. лв. за януари-юни 2021 г., спрямо 101 млн. лв. за същия период на 2020 г.

Приходите от дивиденти са надолу с 8,5 млн. лв., след като „Софарма Трейдинг“ АД спря дивидентната си традиция. Те възлизат на едва 646 хил. лв. за изминалото полугодие. Липсват обаче и финансови разходи в графа „други“ за 3,65 млн. лв., каквито имаше миналата година (вероятно обезценки на вземания). Влошаването на разделите „финансови приходи/разходи“ е само с 4,87 млн. лв. или около половината от намалението на брутната печалба.

Софарма АД

„Софарма“ АД показва гъвкавост на разходите и успява да намали и отчисленията към персонала до 24,7 млн. лв. за първото полугодие на 2021 г., спрямо 27,3 млн. лв. за същия период на 2020 г. Намалението е с 9,4% или с 2,6 млн. лв. Намаляват и разходите за материали, външни услуги и амортизации.

Важен за „Софарма“ АД е и консолидираният отчет, който трябва да бъде публикуван до края на август. В него влизат резултатите на „Софарма Трейдинг“ АД, където фармацевтичната компания притежава малко над ¾.

„Софарма“ АД притежава и малко над 25% от капитала на „Доверие обединен холдинг“ АД, което от своя страна притежава мажоритарния дял в банка в Молдова, която наскоро гласува за изплащането на дивидент.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в някои от изброените компании.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Фокусите" на Чичо май се разкриха.
0
 
4
 
1
преди 1 месец

Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ