Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Притежателите на варанти на "Феърплей" гласуваха за упражняването им

Това означава, че ще има увеличение на капитала при ценa от 1 лв., докато борсовата е 0,815 лв.

Притежателите на варанти на "Феърплей" гласуваха за упражняването им

Комплекс "Санта Марина" в Созопол е бижуто в портфейла на "Феърплей Пропъртис". От продажбата на апартаменти в комплекса са формирани изплатените дивиденти. Снимка: santamarina.bg

Притежателите на варанти на „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ са взели решение за упражняване, съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg.

Това означава, че ще има увеличение на капитала при ценa от 1 лв. на акция, докато последната борсова цена е 0,815 лв., а доскоро беше 0,48 лв.

Има две основни причини за покупката на акции на цена от 1 лв. за брой, догато на борсата е 0,815 лв.

На първо място, на цена от 0,48 лв. и нагоре до 0,815 лв. се изтъргуваха малко акции, за едва 72 хил. лв., докато срещу варантите могат да бъдат записани до 232 017 800 акции, колкото е броят варанти.

Втората причина е, че при увеличение на капитала (чрез упражняването на варантите) парите ще постъпят в дружеството, а при борсова сделка преминават от един акционер в друг. Съответно тъй като основните акционери във „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ притежават и варанти, ако те желаят да развиват проекти и парите да влязат в дружеството, ще запишат акции, а няма да купуват на пазара.

Предложението за упражняване на варанти дойде от „Феърплей Интернешънъл“ АД, където представляващи са Марио Захариев и Анна Захариева. Те са основните акционери (пряко и непряко) и създатели на „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ.

Всъщност в темата за дружеството във форума на Investor.bg бе съобщено, че през посредника „ИП Фокъл Пойнт“ са осъществени част от покупките на акции в последните дни, а този посредник е част от групата на „Феърплей Интернешънъл“ АД.

Засега, както написахме, не се забелязва голяма търговия по позицията на цени между 0,5 и 0,815 лв., което означава, че УПФ „Доверие“ и другите институционални инвеститори не са излезли да продават. Вероятно и те, както и повечето други акционери, са в изчаквателна позиция, за да видят какво ще се случи.

Може би „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ ще се възползва от възможността в новия ЗДСИЦДС за създаване на специализирани дружества. Законът влезе в сила на 12 март 2021 г. и „Адванс Терафонд“ вече включи в дневния ред на общото събрание точка за създаване на такова специализирано дружество.

Ако даден АДСИЦ сега иска да започне нов проект, трябва да купи имот и да плати около 4% местни данъци и нотариални такси. Придобивайки специализирано дружество, няма да трябва да плаща тези такси и вече има интерес такъв проект да се развива в АДСИЦ-а чрез негово дъщерно дружество.

Дружествата от типа АДСИЦ се бореха за тази законодателна промяна от много години.

Текущата цена на акциите на дружеството е под емисионната поради различни фактори. Така например за 2020 г. няма да има дивидент. Освен това коронакризата засегна ваканционните имоти на фонда в гр. Банско (хотел „Свети Иван Рилски"), гр. Созопол (комплекс „Санта Марина") и гр. Черноморец (комплекс „Марина хил").

Текущият брой акции на „Феърплей Пропъртис“ е 33 145 400, или почти 7 пъти по-малко от предложените акции. Важно е да отбележим, че акциите бяха двойно повече, но чрез т. нар. обратен сплит и намаляване на номиналната стойност броят акции намаля двойно. И това, че доскоро цената на акциите беше 0,48 лв., реално означава, че цената на една стара акция е била едва 0,24 лв. Това пък означава загуби за вложителите, въпреки че са изплащани и дивиденти.

При цена от 1 лв. реално зад една стара акция стоят само 0,5 лв. от текущата цена плюс 0,35 лв. дивидент, или около 0,85 лв., което е значителна загуба за 15 години. Трябва да се има предвид, че имотите за тези 15 години са поскъпнали, докато цената на фонда за имоти се е понижила.

Големият плюс на АДСИЦ е, че те не дължат данък печалба, което е стимулът за развитието им. С промените в ЗДСИЦДС (право да купуват специализирани дружества) отпада проблемът с местните данъци и такси и вероятно може да има ренесанс на тези правни субекти, но е рано да се каже. Предстои да видим прочита на създателите на „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX започна седмицата с ръст от 1,08%