IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Софарма“ АД ще издаде варанти при цена на упражняване 4,13 лв.

Общият брой на предложените книжа е до 44,9 млн. броя

09:31 | 26.05.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
„Софарма“ АД ще издаде варанти при цена на упражняване 4,13 лв.

Съветът на директорите на „Софарма“ АД е взел решение за издаване на до 44 932 633 варанта с цена на упражняване 4,13 лв. и емисионна цена на един варант от 0,28 лв., съобщи дружеството чрез „Българска фондова борса“ АД.

Емисията варанти е с максимален брой от 44 932 633 броя и минимум за успех на емисията от 22 466 317 броя. Срокът, в който може да бъде упражнено правото на варантите, е 3 години.

Останалите параметри на емисията ще бъдат описани в проспект за публично предлагане. Избраните от Съвета на директорите „финансов консултант“ и „инвестиционен посредник във връзка с емисията са съответно „Мейн Кепитъл“ АД и „МК Брокерс“ АД.

В момента „Софарма“ АД има издадени 134 797 899 акции. Предлаганият максимален брой варанти е 3 пъти по-малък, следователно собствениците на 3 текущи акции ще получат толкова права, че да могат да запишат 1 варант.

Цената на упражняване от 4,13 лв. и емисионната цена от 0,28 лв. означават, че за да станат тези варанти печеливши, цената трябва да достигне 4,41 лв. При изплащане на дивиденти тази цена се преобразува надолу (поне така трябва да бъде определено в проспекта).  Следователно цената на акциите трябва да надвиши 4,41 лв. в период от 3 години след издаването на емисията, за да бъдат атрактивни за записване.

Ако бъде записан минималният брой варанти от 22 466 317, то в сметката на „Софарма“ АД ще постъпят 6,29 млн. лв. още при издаването на емисията. Ако до три години варантите не се упражнят, тази сума остава в полза на дружеството, а собствениците на варанти остават с празни ръце.

Повече детайли ще може да се прочетат в проспекта. Последната цена с акции на дружеството е при цена от 3,34 лв.

Досега варанти са издавали „Енемона“ АД, „Инвестор.БГ“ АД, „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ, Свинекомплекс Николово АД и Кепитъл Консепт Лимитед АД.

Решението на „Съвета на директорите“ на „Софарма“ АД не е съпроводено от обяснителен текст. За 4 юни 2021 г. има свикано общо събрание на акционерите, на което ще се гласува предложение дивидент тази година да не бъде изплащан.

Софарма АД отчита понижение на приходите от продажби с 29% на годишна база за първите четири месеца на 2021 г.

Акциите на „Софарма“ АД поскъпват с 14% в последните 12 месеца до 3,34 лв. за акция и 450 млн. лв. пазарна капитализация. За периода е изплатен и брутен дивидент от 0,11 лв. за ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Нещо не ми стана ясно: "Ако бъде записан минималният брой варанти от 22 466 317, то в сметката на Софарма АД ще постъпят 6,29 млн. лв. още при издаването на емисията. Ако до три години варантите не се упражнят, тази сума остава в полза на дружеството, а собствениците на варанти остават с празни ръце." Нали варанти се издават на акционерите , в дружеството може да постъпят средства само от варанти върху изкупени собствени акции но не мисля че ще са такава сума.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Toranaga
преди 2 години
"Решението на Съвета на директорите на Софарма АД не е съпроводено от обяснителен текст."ще оставя БЕЗ КОМЕНТАР - но нека всеки се замисли ЗАЩО ??? Типично Огнян Донев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още