IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Софарма имоти” увеличава капитала си с нови 850 000 акции

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 425 000 акции

16:18 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

“Софарма имоти” АДСИЦ реши да увеличи капитала на дружеството от 20 103 965 лева до 20 953 965 лева, чрез издаване на нови 850 000 броя безналични акции, с право на един глас и номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 6,50 лева за акция, съобщи дружеството чрез БФБ- София.

Увеличението на капитала ще се извърши в условията на публично предлагане на новоемитираните акции след публикуване на потвърден от Комисията за финансов надзор проспект.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 425 000 акции с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 6,50 лева всяка една, в който случай капиталът на дружеството ще бъде увеличен само със стойността на записаните акции. Не е възможно отклонение над горната граница на заявения за набиране капитал, се посочва в съобщението.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на публикуване на съобщението за публичното предлагане. В срок до три работни дни след изтичането на 7 дни от публикуването на съобщението за публичното предлагане, „Централен депозитар” АД открива сметки за права на тези лица въз основа на данни от книгата на акционерите.

Срещу всяка съществуваща към края на посочения срок акция се издава едно право. 23,652 права дават възможност за записване на 1 (една) нова акция. След издаването на правата всяко лице може да придобие такива в периода за тяхното прехвърляне/търговия и при провеждането на явния аукцион. Всеки упражнени 23,652 права дават възможност за записване една нова акция, по емисионна стойност 6,50 лева всяка, като при получаване на число, което не е цяло, се закръгля към по-малкото цяло число. Всяко лице може да запише такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 23,652.

Инвестиционен посредник по увеличението на капитала е „София Интернешънъл Секюритиз“ АД.

По традиция дружеството използва средствата от увеличението на капитала за плащане на дивидент, тъй като средствата от печалбата (разпределена като дивидент) отиват за погасяване на кредити (на практика се получава намаление на заемния капитал за сметка на собствения).

Дружеството вече съобщи, че ще раздаде брутен дивидент на една акция в размер на 0,2722 лв. през тази година, което е с 5% по-малко спрямо предходната година.

Реализираната печалба от „Софарма имоти“ АДСИЦ през 2017 г. е в размер на малко над 6 млн. лв. Както е според Закона за дружествата със специална инвестиционна цел 90% от финансовия резултат се разпределя като дивидент. Това са 5,47 млн. лв. На гласуване ще бъде подложено предложението остатъкът от 552,46 хил. лв. да остане като неразпределена печалба.

От началото на годината акциите на дружеството поскъпват с 0,76% при пазарна капитализация от 132,686 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още