IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческа стъпка: Служители на Amazon ще имат за първи път профсъюз

Това е знак за новото самочувствие на работниците в САЩ: в нюйоркския Стейтън Айлънд работниците гласуваха в полза на представителство

10:08 | 04.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Привърженици на профсъюзите празнуват победата при вота. <em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Привърженици на профсъюзите празнуват победата при вота. Снимка: Bloomberg 

При втория опит все пак се получи: служители в складовете на Amazon в нюйоркския район Стейтън Айлънд гласуваха в петък за въвеждането на синдикално представителство с 2654 гласа "за" и 2131 "против". Подобен опит се провали миналата година. В друг вот в Алабама гласовете все още се броят, но изглежда, че мнозинството от служителите там е отхвърлило създаването на профсъюз.

Победата на поддръжниците на профсъюзите в Стейтън Айлънд е историческа крачка за Amazon. За първи път голямата корпорация се сблъсква с организирано представителство на работниците си. От основаването си през 90-те години на миналия век онлайн търговецът на дребно винаги е успявал да държи представителите на служителите настрана. Но в условията на недостиг на работна ръка и нарастващи оплаквания от условията на труд напоследък натискът се засилва.

Гласуването в Стейтън Айлънд беше предшествано от дълга комуникационна борба. Всичко започна с Кристиан Смолс. Преди почти две години той бе уволнен, след като организира протест в склада си за по-добра защита срещу Covid-19 в разгара на пандемията от коронавируса в Ню Йорк. Месеци наред той раздаваше листовки пред вратата на бившето си работно място, за да създаде профсъюз.

Самата компания Amazon беше разлепила в складовете си листовки „Гласувай против" и покани служителите си на задължителни информационни сесии в работно време. Там мениджърите са твърдели, че Amazon плаща повече от минималната заплата и предлага приемливи за американските стандарти придобивки - и следователно профсъюзите са ненужни.

В склада в Стейтън Айлънд работят общо около 8 хил. служители. Повече от половината са участвали в избора.

Ново самочувствие на американските работници

Социоложката в областта на пазара на труда Рут Милкман от Градския университет на Ню Йорк не е изненадана, че профсъюзите имат по-големи шансове в Ню Йорк, отколкото в структурно слабата Алабама. „В Алабама работните места в Amazon са по-добре платени от другите местни работни места", обяснява тя. От друга страна, в Стейтън Айлънд Amazon трябва да се конкурира с други нюйоркски работодатели за служители“, казва тя, цитирана от Handelsblatt.

Гласуването в Стейтън Айлънд е преди всичко знак за новото самочувствие сред работниците в САЩ. Междувременно шест филиала на веригата кафенета Starbucks в Бъфало също гласуваха за създаване на профсъюз.

Недостигът на работна ръка вдъхва на работниците в нископлатения сектор в САЩ ново самочувствие. През втората половина на 2021 г. повече от 4 млн. американци напускат работа всеки месец, докато компаниите наемат средно по 6 млн. души на месец. Данните за пазара на труда в петък показаха, че безработицата в САЩ е спаднала до 3,6%.

„Пандемията промени баланса на силите", отбелязва професорът от Мичиганския държавен университет Мишел Камински, която е специалист по профсъюзите. „Covid показа колко важни са работниците", казва тя. Работниците искат да бъдат третирани с достойнство, „а това не е така на много места". Камински съветва компаниите да се вслушват внимателно в гласовете на своите служители.

Amazon: Основателят Джеф Безос иска да стане „най-добрият работодател в света"

Основателят на Amazon и бивш главен изпълнителен директор Джеф Безос също призна проблема: В последното си писмо до акционерите той обеща да се грижи по-добре за служителите: „Винаги сме искали да бъдем компанията в света, която е най-фокусирана върху клиентите", пише Безос в него. А сега Amazon иска да бъде и „най-добрият работодател и най-безопасното работно място в света".

Ето защо в някои региони на САЩ Amazon изплаща бонуси в размер на 3 хил. долара при подписване на трудов договор. Почасовото заплащане е увеличено до средно 18 долара за начално ниво. Според съобщения в медиите компанията до голяма степен се е отказала и от така наречената програма "pay to quit", която имаше за цел да намали работната сила след коледния сезон, който традиционно е най-натоварен. Стартирала през 2014 г., програмата предлагаше на служителите до 5 хил. долара, за да напуснат компанията след сезона.

Експертът по трудово право Камински съветва служителите да се възползват от всичко това. „През последните 30 години не е имало по-добър момент", убедена е тя. И ако искат увеличението на заплатата им да продължи за дълъг период, а не просто да бъде изтрито по време на следващия обратен период, трябва да се присъединят към профсъюза възможно най-скоро, съветва Камински.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още