IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обзорна карта на морското дъно разкрива потенциала на българския шелф

За морския бизнес така се осигурява напълно безопасно корабоплаване

14:20 | 08.10.18 г.
<p>
	<em>Източник: агенция &quot;Черно море&quot;</em></p>

Източник: агенция "Черно море"

Първата обзорна геоложка карта на морското дъно, която обхваща българския черноморски шелф, скоро ще бъде завършена от Института по океанология при БАН, съобщава агенция „Черно море“.

Тече втората фаза на изследването и вече са проучени близо 30 на сто от площта, която е около 33 500 кв. км, заяви проф. д-р Любомир Димитров, научен секретар на Института. 

През 2009 г. Институтът става първият притежател на многолъчев ехолот, който дава триизмерен образ на морското дъно. С апарата е проучено и  дъното на Варненското езеро съвместно с Центъра за подводни археология  в Созопол и получената картина има много добра резолюция от 1 кв. м. 

Изследването на морското дъно дава възможност да се разбере какъв е релефът му, от какви седименти и скали е изградено и как действат подводните течения и вълните, допълва проф. Димитров. За морския бизнес така се осигурява напълно безопасно корабоплаване.

Българският шелф е уникален в Черно море, обяснява проф. Димитров. След украинския той е най-широкият, като достига до 50 - 60 км, а на места и 70 км от брега, и е сравнително плитък (до 100 м дълбочина). Навътре  континенталният склон рязко се спуска към дъното.

Наносните материали от Дунав, Днепър и Днестър се наслагват в българския шелф. Органичните материали гният и се образуват малки извори на газ метан. Има и по-големи извори - на 7-8 метра дълбочина срещу хотел „Интернационал” на Златни пясъци. Такива извори има и на Зеленика, Дълбока, пред нос Калиакра. Те са интересна подводна атракция, но без  капацитет за стопански нужди.

Ученият опровергава твърдението, че морското дъно на шелфа ни е тинесто. По  думите му то е богато на инертни материали, предимно пясък и на геоложки феномени като газовите кратери с диаметър 20 -30 метра и дълбочина 2-3 метра.

Едно от най-интересните открития при картирането е бариерната банка - подводно продължение на нос Калиакра с дължина 2 км на югозапад от носа. В северната част на шелфа е открит и подводен каньон на около 7 км пред Камен бряг с почти вертикални стени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още