IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК одобри сделката за придобиването на Mall of Sofia

Сделката не води до господстващо положение, което би попречило на конкуренцията на пазара, казват от КЗК

13:39 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК одобри сделката за придобиването на Mall of Sofia

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на дружеството „Дорадо 1“ ЕООД София да придобие самостоятелен пряк контрол върху «М.О. София» АД, съобщават от КЗК.

Последното е собственик на столичния търговски център Mall of Sofia, като компанията отдава под наем офис площи и площи за търговия на дребно със стоки и услуги.

През юни бе обявено, че Mall of Sofia ще бъде придобит от инвестиционната компания Europa Capital LLP за 100 млн. евро.

От съобщение на КЗК от средата на юни става ясно, че „Дорадо 1“, контролирано от Europa Capital LLP, е подало искане пред комисията за одобрение на сделката.

Днес от комисията заявяват, че Дорадо 1, чрез дружеството от своята икономическа група "Лендмарк България Ритейл Парк" ЕООД, управлява също и търговски парк "Ритейл Парк Пловдив" и отдава под наем площи, предназначени за търговия на дребно със стоки и услуги.

Europa Capital придоби търговския парк в Пловдив в сделка за 20 млн. евро, обявена в средата на февруари.

„В своята практика КЗК определя обособяването на търговските площи в шопинг центрове и молове като самостоятелен пазар с регионален обхват – на територията на съответното населено място, където се намира търговския комплекс“, обясняват от комисията.

„В настоящата концентрация Лендмарк България Ритейл Парк от групата на купувача и М.О. София оперират на различни регионални пазари, като между дружествата няма хоризонтални или вертикални отношения. В резултат на това не са налице и съответни пазари, върху които сделката да окаже въздействие. Също така няма доказателства за вертикални ефекти или отношения на тясно свързани съседни пазари в резултат на придобиването“, се казва в съобщението.

Въз основа на изводите от анализа КЗК разрешава сделката, тъй като тя няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

„КЗК постанови незабавно изпълнение на решението“, казват в заключение от комисията.

Europa Capital е част от Rockefeller Group, която стъпи в Европа чрез придобиване на контролен дял в първата през 2010 г.

Още през 2007 г. от Europa Capital бяха казали за Investor.bg, че проучват българския пазар за потенциални сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още