IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството с план за намаляване на енергийното потребление

Ще бъдат подобрени енергийните характеристики на държавни имоти в опит за намаляване на енергийния интензитет с 41% спрямо нивото от 2005 г.

18:03 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С план за подобряване на енергийните характеристики на отопляваните и/или охлаждани сгради, които са държавна собственост, както и с програма за насърчаване на инвестиции в сградния фонд, правителството ще работи за намаляване на енергийния интензитет на страната.

Мярката беше одобрена от министрите при актуализацията на Националния план по действия за енергийната ефективност, съобщават от правителствената пресслужба.

В документа е записано, че до 2020 година енергийната интензивност на страната трябва да бъде намалена с 41% спрямо нивата през 2005 година. Това означава, че енергийното потребление трябва да намалее до 16,87 млн. тона петролен еквивалент. Без мерки за енергийна ефективност прогнозата е, че потреблението ще бъде 18,46 млн. тона петролен еквивалент.

Според тези разчети България трябва пести годишно енергия в размер на 716 хил. тона петролен еквивалент до 2020 година. Отчетът за 2016 година сочи, че за периода 2014-2016 година са направени спестявания в размер на 303,8 хил. тона петролен еквивалент.

Мерките за постигане на енергийни спестявания се финансират от различни източници, сред които повечето оперативни програми, Програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и други.

Ежегодното обновяване на 5% от разгърнатата застроена площ на сградите, които са държавна собственост, каквото е изискването на Закона за енергийна ефективност, ще осигури спестяване на енергия в размер на 10,26 хил. тона петролен еквивалент и над 12 хил. тона въглероден диоксид.

От своя страна, обновяването на 1% от разгърнатата застроена площ на всички жилищни сгради годишно ще доведе до спестяване на 284 хил. тона петролен еквивалент енергия и 384 хил. тона въглероден диоксид.

Списъкът със задължени лица по Закона за енергийна ефективност и техните индивидуални цели за енергийни спестявания също е част от одобрения Национален план за действие по енергийна ефективност. Предвидено е, че търговците с електрическа и топлинна енергия, както и тези с природен газ, течни и твърди горива, трябва да спестяват по 51,69 хил. тона петролен еквивалент енергия годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още