IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ засилва дебатите за намаляване на стимулите още от следващия месец

Това предполага, че банката ще обсъди по-ранен край на програмата за закупуване на облигации за тази година

19:30 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неочакван скок на инфлацията в Обединеното кралство и рекордното наемане на служители започват да убеждават някои банкери от Английската централна банка (АЦБ), че времето за отпускане стимулите бързо наближава - вероятно още следващия месец.

През последните два дни данните показаха, че потребителските цени се ускоряват над целта на АЦБ за 2% за втория месец, а компаниите наемат служители с рекордни темпове, увеличавайки заплатите.

Двама банкери от Английската централна банка сигнализираха, че може скоро да се наложи да се намалят мерките за стимулиране, за да се предотврати прегряване на инфлацията, съобщи Bloomberg.

Майкъл Сондърс се присъедини към заместник-гуверньора Дейв Рамсдън, като отбеляза, че както растежът, така и инфлацията в британската икономика са надминали последните прогнози на централната банка през май.

Коментарите тласнаха паунда с 0,3% нагоре и накараха търговците да залагат на увеличение на лихвените проценти през май 2022 г., почти цяла година преди очакваното затягане от страна на Федералния резерв на САЩ.

Говорейки ден след като данните показаха, че инфлацията в Обединеното кралство неочаквано се е повишила до 2,5%, Сондърс каза, че АЦБ може да се наложи да обмисли съкращаване на програмата си за стимулиране "през следващия месец или два", за да ограничи инфлацията, когато икономиката се възстанови.

АЦБ АЦБ

Коментарите засилват промяната в тона сред членовете на комисията по парична политика, определяща лихвения процент. Това предполага, че панелът ще обсъди по-ранен край на програмата за закупуване на облигации за тази година на стойност 150 милиарда паунда (208 милиарда долара), ход, който би поставил АЦБ сред първите глобалните централни банки, оттеглили стимулите.

„Това е забележителна промяна“, каза Джордан Рочестър, валутен стратег в Nomura International.

Търговците сега очакват централната банка да повиши лихвените проценти с 15 базисни пункта още през май следващата година.

Коментарът на Сондърс се открои от предишната позиция на банкерите на АЦБ, водени от гуверньора Андрю Бейли, които определиха нарастващата инфлация като временна.

През юни банката заяви, че инфлацията ще достигне 3% тази година и след това ще се върне към целта си от 2%.

Сондърс заяви, че британският пазар на труда се възстановява добре, тъй като икономиката се отваря отново и инфлацията може да остане над целта след две или три години, освен ако АЦБ не действа. Той каза, че инфлацията вероятно ще достигне 3% тази година и че "няма да е изненадващо", ако достигне между 3,5% и 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още