Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийската централна банка е готова да намали лихвите отново при необходимост

Банката отправи предупреждение за очакванията за слаб растеж на заплатите, което може да намали разходите на домакинствата

Австралийската централна банка е готова да намали лихвите отново при необходимост

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка е готова да понижи лихвените проценти отново, ако данните показват, че това е необходимо за засилване на икономиката. Това става ясно от протокола от последната среща на банката, съобщава Bloomberg.

От банката посочиха, че правят оценка и на световния опит по отношение на неконвенционалните мерки, които предприемат централните банкери.

Още по темата

Финансовата институция отправи предупреждение за очакванията за слаб растеж на заплатите, което може да намали разходите на домакинствата. Все пак в протокола се посочва, че перспективите за растеж са по-добри благодарение на понижаването на лихвите от юни и юли, намаляването на данъците и по-големите разходи за инфраструктура.

„Управителният съвет на банката прецени, че е целесъобразно да оцени развитието на световната и вътрешната политика преди да се обмислят по-нататъшни промени в паричната политика“, заявиха от Австралийската централна банка.

Протоколът от последното заседание на банката показва, че централните банкери са направили преглед на работата на колегите си от Северното полукълбо и са изброили различни мерки, които те използват. Сред тях са много ниски и негативни лихвени проценти, предоставяне на дългосрочно финансиране на банките, намеса на валутните пазари, изкупуване на активи от частния сектор и други.

Банката звучи негативно по отношение на перспективите за инфлация, като каза, че индексът на потребителските цени през второто тримесечие показва „слаби признаци“ за увеличаване на натиска.

„Членовете на УС прецениха, че е разумно да очакват, че в Австралия ще бъде необходим продължителен период от ниски лихви, за да се постигне постоянен напредък към пълна заетост и да е налице по-сигурен напредък към целта за инфлация“, посочват още от банката.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април