IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия се сви до над 13-годишно дъно

Силните данни за пазара на труда увеличиха очакванията за по-ранно лихвено повишение от Австралийската централна банка

11:45 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloombeg L.P.</em></p>

Снимка: Bloombeg L.P.

Нивото на безработица в Австралия се сви до 13,5-годишно дъно, след като темпът на наемане на служители надмина очакванията през февруари и доведе до поскъпване на австралийския долар, пише Bloomberg. Тези движения вероятно окуражиха ястребите*, които прогнозират лихвено повишение през юни.

Силната инерция на икономиката на страната е отразена в нивото на безработицата, която се сви до 4% през миналия месец - равнище, последно отчетено през август 2008 г. Междувременно делът на участие на работната сила достигна нов рекорд, като ръстът в заетите на пълно работно време спомогна за увеличение в заетостта от 77 400 души.

Данните доведоха до поскъпване на австралийския долар, докато доходността върху тригодишните австралийски облигации също нарасна - движения, които отразяват очакванията за лихвено повишение от Австралийската централна банка.

Нивото на безработица вече съответства на прогнозите на регулатора за средата на годината и всяко движение в посока надолу ще доведе показателя до нива, последно засечени през 70-те години на миналия век. Това предполага, че икономиката достига максималната си скорост и вероятно допълнително ще засили очакванията на паричните пазари и сред някои икономисти за лихвено повишение през юни. Според повечето анализатори то ще се случи през август.

"Като цяло почти сме достигнали пълна заетост. Предвид и по-агресивния Федерален резерв на САЩ, възможността за по-ранни повишения от Австралийската централна банка нараства", каза ръководителят в подразделението за австралийска икономика в Royal Bank of Canada Су Лин Он.

В сряда Фед повиши лихвите за пръв път от 2018 г. насам, след като миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада с ястребов ход, ускорявайки темпа на прекратяване на покупките на облигации. Затова и е възможно гуверньорът на австралийския регулатор Филип Лоу да е подложен на натиск за по-ранно повишаване на лихвите.

Лоу призна, че руската инвазия в Украйна и поскъпващата енергия вероятно ще ускорят световната инфлация. Затова и миналата седмица той посочи, че е възможно да има лихвено повишение по-късно тази година.

„Нямаме конкретно приет план. Следим данните, които постъпват всеки месец“, заяви тогава Лоу в отговор на въпрос дали банката ще повиши лихвите, ако данните за април покажат, че инфлацията се е ускорила.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още