IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания неочаквано се понижи до 5% към януари

Броят на работещите чужденци в страната през последното тримесечие на 2020 г. е с половин милион по-малък от предходната година

11:19 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безработицата в Обединеното кралство неочаквано спадна до 5% през трите месеца до януари, когато страната влезе в нова блокада заради коронавируса, показват официални данни във вторник. Те са и под прогнозите за покачване до 5,2% в анкета на Ройтерс.

Отделни ранни официални данни, базирани на данъчни регистри, показват увеличение от 68 хил. в броя на служителите през февруари спрямо януари, въпреки че общият брой е с 693 хил. души по-нисък от година по-рано, преди началото на пандемията.

безработица безработица

„От намалението оттогава почти две трети e сред хората под 25-годишна възраст, повече от половината e в сферата на хотелиерството, а почти една трета е в Лондон“, каза Сам Бекет от Службата за национална статистика.

Средният ръст на заплатите се е увеличил до 4,8%, най-високият от март 2008 г., макар че това отразява, че загубите на работни места са най-големи в нископлатените сектори като търговията на дребно и хотелиерството, а не при позициите с по-високото заплащане, където хората все още работят.

От януари в Англия са затворени магазини за продажба на стоки, които не са от първа необходимост, както и повечето обществени места, за да се забави разпространението на COVID. Бързото въвеждане на ваксинациите рязко намали новите случаи на заразени и позволи на английските ученици да се върнат в училище този месец. Магазините трябва да отворят отново следващия месец, но ограниченията за хотелиерството ще останат поне до края на юни.

Миналия месец правителството също удължи до края на септември подкрепата, която в момента изплаща на всеки пети служител. Без тази помощ британският процент на безработица би бил далеч по-висок.

Данните на статистиката също показват, че броят на работещите чужденци в страната през последното тримесечие на 2020 г. е с половин милион по-малък от предходната година, въз основа на анализ на данните за работните заплати.

Други данни от проучването на пазара на труда през миналия месец показват рекорден отлив на чуждестранни работници през 2020 г. - с общо един милион чуждестранни работници, напуснали страната, въпреки че Националната статистика подчертава, че данните не са предназначени да измерват миграционни потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още