Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата във Великобритания се понижи към края на февруари

През март обаче пазарът на труда отново отслабна след спад в броя на заетите

Безработицата във Великобритания се понижи към края на февруари

Снимка: Bloomberg

Равнището на безработица във Великобритания неочаквано се понижи до 4,9% през периода от декември до февруари, който страната прекара предимно блокирана заради пандемията с коронавирус, показаха официални данни, публикувани от Ройтерс.

Повечето икономисти, анкетирани от агенцията, прогнозираха, че равнището на безработица ще достигне до 5,1% от 5% през трите месеца до януари.

„Последните данни сочат, че пазарът на труда е бил стабилен през последните месеци“, заяви Службата за национална статистика.

Но броят на заетите служители е спаднал с 56 хил. души между февруари и март, съобщи статистиката, позовавайки се на данни от данъчната служба на Великобритания.

Това увеличи общия брой на загубените работни места от началото на пандемията с коронавирус до 813 хиляди.

Британската икономика се сви с почти 10% през 2020 г., след като наложи ограничителни мерки по-късно, но и за по-дълго от останалите страни. Въпреки това страната е напът да облекчи третата блокада, докато други европейски държави отново затягат своите ограничения.

През март финансовият министър Риши Сунак удължи безвъзмездната помощ, която изплаща заплатата на всеки пети служител на Острова, до края на септември.

Без схемата процентът на безработица във Великобритания би бил далеч по-висок и вероятно ще се повиши, когато помощта приключи.

През април миналата година Службата за бюджетна отговорност заяви, че безработицата може да достигне 10%.

Сунак се надява, че докато приключи схемата за подпомагане на заетостта, икономиката ще бъде до голяма степен свободна от COVID и свързаните с него ограничения благодарение на бързото разпространение на ваксините срещу коронавируса.

„По-важното е продължаващата криза за младите хора“, каза Тони Уилсън, директор на Института за изследвания на заетостта, цитиран от Bloomberg. „Дългосрочната безработица сред младите хора достигна петгодишен връх, докато младежката заетост все още намалява, въпреки че започва да се увеличава при другите възрастови групи“, обясни той.

Статистиката показва, че броят на свободните работни места е нараснал с 16% само през март до 650 хиляди и това може да доведе до по-висока заетост през следващите месеци.

„Пазарът на работни места беше стабилен през последните месеци след големия шок от миналата пролет“, каза Дарън Морган, директор на икономическата статистика. „С перспективата бизнесът да се отвори отново през март имаше забележимо нарастване на свободните работни места, особено в сектори като хотелиерството и търговията на дребно“, каза той.

„Спадът в заетостта през март беше леко притеснителен, въпреки че прогнозните показатели предполагат, че това вероятно ще бъде краткотрайно. Истинският тест за пазара на труда ще дойде, когато програмата за подпомагане приключи през септември“, казва Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Министерството на финансите и Английската централна банка (АЦБ) очакват бързото възстановяване от най-тежката рецесия от три века да започне от средата на годината, когато повечето мерки отпаднат. Магазините и ресторантите започнаха да отварят по-рано този месец.

Заетостта е спаднала със 73 хиляди през тримесечието до февруари, по-малко от половината от спада от 145 хиляди, очакван от икономистите. В края на февруари 4,65 милиона работници са били на работа, в сравнение с пика от 8,8 милиона в началото на пандемията през април 2020 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Петър Петров: ЕЦБ гради буфер в новата си инфлационна политика