IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания се понижи към края на февруари

През март обаче пазарът на труда отново отслабна след спад в броя на заетите

14:02 | 20.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Равнището на безработица във Великобритания неочаквано се понижи до 4,9% през периода от декември до февруари, който страната прекара предимно блокирана заради пандемията с коронавирус, показаха официални данни, публикувани от Ройтерс.

безработица безработица

Повечето икономисти, анкетирани от агенцията, прогнозираха, че равнището на безработица ще достигне до 5,1% от 5% през трите месеца до януари.

„Последните данни сочат, че пазарът на труда е бил стабилен през последните месеци“, заяви Службата за национална статистика.

Но броят на заетите служители е спаднал с 56 хил. души между февруари и март, съобщи статистиката, позовавайки се на данни от данъчната служба на Великобритания.

Това увеличи общия брой на загубените работни места от началото на пандемията с коронавирус до 813 хиляди.

Британската икономика се сви с почти 10% през 2020 г., след като наложи ограничителни мерки по-късно, но и за по-дълго от останалите страни. Въпреки това страната е напът да облекчи третата блокада, докато други европейски държави отново затягат своите ограничения.

През март финансовият министър Риши Сунак удължи безвъзмездната помощ, която изплаща заплатата на всеки пети служител на Острова, до края на септември.

Без схемата процентът на безработица във Великобритания би бил далеч по-висок и вероятно ще се повиши, когато помощта приключи.

През април миналата година Службата за бюджетна отговорност заяви, че безработицата може да достигне 10%.

Сунак се надява, че докато приключи схемата за подпомагане на заетостта, икономиката ще бъде до голяма степен свободна от COVID и свързаните с него ограничения благодарение на бързото разпространение на ваксините срещу коронавируса.

„По-важното е продължаващата криза за младите хора“, каза Тони Уилсън, директор на Института за изследвания на заетостта, цитиран от Bloomberg. „Дългосрочната безработица сред младите хора достигна петгодишен връх, докато младежката заетост все още намалява, въпреки че започва да се увеличава при другите възрастови групи“, обясни той.

Статистиката показва, че броят на свободните работни места е нараснал с 16% само през март до 650 хиляди и това може да доведе до по-висока заетост през следващите месеци.

пазар пазар

„Пазарът на работни места беше стабилен през последните месеци след големия шок от миналата пролет“, каза Дарън Морган, директор на икономическата статистика. „С перспективата бизнесът да се отвори отново през март имаше забележимо нарастване на свободните работни места, особено в сектори като хотелиерството и търговията на дребно“, каза той.

„Спадът в заетостта през март беше леко притеснителен, въпреки че прогнозните показатели предполагат, че това вероятно ще бъде краткотрайно. Истинският тест за пазара на труда ще дойде, когато програмата за подпомагане приключи през септември“, казва Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Министерството на финансите и Английската централна банка (АЦБ) очакват бързото възстановяване от най-тежката рецесия от три века да започне от средата на годината, когато повечето мерки отпаднат. Магазините и ресторантите започнаха да отварят по-рано този месец.

Заетостта е спаднала със 73 хиляди през тримесечието до февруари, по-малко от половината от спада от 145 хиляди, очакван от икономистите. В края на февруари 4,65 милиона работници са били на работа, в сравнение с пика от 8,8 милиона в началото на пандемията през април 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още