IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се свива четвърти месец

Силното търсене на промишлени стоки помогна на производствения PMI да скочи до най-високото ниво от февруари 2018 г.

12:39 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната се сви за четвърти месец през февруари, тъй като секторът на услугите продължава да страда заради продължаващите блокади, а фабриките бяха изправени пред нарастващи ограничения, съобщава Bloomberg.

Комбинираният измерител на активността и за двата сектора (PMI) е на ниво от 48,1 пункта, малко по-високо от януари, но все още под границата за растежа от 50 пункта. Услугите се влошиха с най-бързите темпове от ноември насам, докато производството се увеличи най-много от последните четири месеца.

бизнес бизнес

Фабриките в региона се адаптираха по-лесно към здравните ограничения, отколкото фирмите, разчитащи на контакта лице в лице. Те се сблъскват с все повече предизвикателства на фона на търговските затруднения.

Закъсненията в доставките се увеличиха до почти рекордни нива, като тласнаха разходите за производство до най-високите нива от близо десетилетие. В същото време доверието в перспективите се подобрява.

„Компаниите в региона стават все по-оптимистични по отношение на перспективите за възстановяване", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. „Ако приемем, че пускането на ваксини може да стимулира растежа на сектора на услугите заедно с устойчив силен производствен сектор, през втората половина на годината трябва да настъпи стабилно възстановяване“, очаква икономистът.

„Текущите мерки заради COVID-19 нанесоха допълнителен удар върху сектора на услугите в еврозоната през февруари, увеличавайки вероятността брутният вътрешен продукт (БВП) да спадне отново през първото тримесечие“, каза Крис Уилямсън.

Икономиката на еврозоната е в двойна рецесия, сочи проучването на икономисти на Ройтерс от миналата седмица, според което рисковете за и без това слабите им перспективи са изкривени повече в посока надолу.

Индексът на мениджърите по поръчки в услугите PMI е спаднал до 44,7 пункта от 45,4 през януари, много под средната очаквана стойност от 45,9 пункта.в анкета на Ройтерс.

Но с ускоряването на програмите за ваксинация, което поражда надежди за връщане към някаква форма на нормалност, оптимизмът за предстоящата година рязко се подобри. Индексът на бизнес очакванията за услугите се изкачи до най-високото си ниво от април 2018 г.

Силното търсене на промишлени стоки помогна на производствения PMI да скочи до 57,7 от 54,8 пункта, най-високото ниво от февруари 2018 г. и значително над прогнозите в анкета на Ройтерс за ниво от 54,3 пункта.

Индексът на новите поръчки също скочи и фабриките наеха допълнителен персонал за първи път от близо две години. Индексът на заетост се повиши до 50,9 от 49,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още