IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието на частния сектор в Германия достига рекордни нива

В същото време обаче активността е спаднала до тримесечно дъно

11:41 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес доверието на частния сектор в Германия удря рекордни нива през февруари, показа ново проучване от сряда. Това предполага, че спадът в активността до тримесечно дъно не сигнализира старт на нов цикъл от свиване, коментира Ройтерс.

Оценката за общия индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit, който следи сектора на производството и на услугите, формиращи над две трети от икономиката, е спаднал до 57,4 пункта спрямо седемгодишния си връх през януари.

Движение на PMI индекса. Графика: tradingeconomics.com

В същото време обаче бизнес доверието удря най-високите си нива от юли 2012 г., коментират от компанията.

Главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън заяви, че политическата несигурност, предизвикана от провала на канцлера Ангела Меркел да сформира правителство след изборите през септември, явно няма принос за спада на резултата.

Фактът, че очакванията удрят нов връх, предполага, че компаниите продължават да пренебрегват политическата несигурност“, казва той.

Данните са малко под консенсусната оценка на анализатори в анкета на Ройтерс, но остават доста над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Макар че активността е спаднала и при производството, и при услугите, представянето като цяло през първото тримесечие остава по-добро в сравнение с последните три месеца на 2017 г., когато брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,6%. Markit очаква икономиката да се разшири с 0,9% през първото тримесечие на тази година.

По-бавният темп на растеж като цяло през февруари се дължи както на сектора на производство, така и на услугите“, казва икономистът на IHS Markit Фил Смит. „Това важи не само за водещите данни за производството, но и за заетостта и вътрешните потоци от нови поръчки“.

Компаниите продължават да създават нови работни места, докато оптимизмът сред работодателите към бъдещата бизнес активност достига нов рекорд в резултат основно на подобрението на очакванията в бизнес сектора.

Според Уилямсън увеличенията на средните цени за стоки и услуги може да са допринесли за забавянето: темпът на инфлация през февруари е най-бързият от юли 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още