IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Япония се влошава за първи път от две години насам

Поскъпването на суровините и повишаването на разходите за труд натежаха върху иначе стабилното икономическо възстановяване

10:33 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на японския бизнес в развитието на икономиката се влошава през първото тримесечие за първи път от две години насам, тъй като поскъпването на суровините и повишаването на разходите за труд натежаха върху иначе стабилното икономическо възстановяване, съобщава Ройтерс.

Една силна йена и надигащите се страхове от търговска война, която би могла да бъде предизвикана от действията на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на китайски стоки, биха могли допълнително да подкопаят оптимизма на бизнеса, особено ако ескалират заплахите за ответни действия, смята анализатор.

Все пак малко експерти обаче очакват икономическото възстановяване да се забави, тъй като бизнес доверието остава на най-високото си ниво от десетилетие, а компаниите планират да увеличат капиталовите си разходи.

„Страховете от глобална търговска война досега са имали ограничен ефект върху бизнес нагласите, но в зависимост от развитието на търговската политика на САЩ протекционизмът може да натежи върху перспективите“, коментира Ючийро Нагай, икономист в Barclays Securities. 

Индексът Tankan Large Manufactures, измерващ доверието на големите производители, се понижава с 2 пункта до 24 пункта през март при консенсусна прогноза на пазара за резултат от 25 пункта.

Бизнес доверието на компаниите от непроизводствения сектор се влошава с 2 пункта до 23 пункта (спрямо средна прогноза за резултат от 24 пункта), спадайки за първи път от шест тримесечия.

"Това не бива да се възприема като повратна точка за японската икономика, въпреки че настроението се влоши леко", каза Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Около 70% от компаниите, отговорили в проучването, са го направили до 12 март, след като Тръмп вече беше разкрил идеята си за въвеждане на мита, но преди Китай да обяви ответните си мерки.

Големите производители очакват доларът да се движи около 109,66 йени средно през финансовата година, която започва през април, което е много по-слабо от сегашните нива от около 106 йени за долар. Ако поскъпването на йената продължи, производителите ще бъда принудени да намалят прогнозите си за печалбата.

Недостигът на работна ръка също натежава върху настроенията, тъй като икономическото възстановяване и намаляващото население в трудоспособна възраст доведоха до най-ниските нива на безработица от 25 години насам.

Бавният ръст на заплатите и нежеланието на компаниите да повишат цените са запазили инфлацията доста под целта на Японската централна банка от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още