IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобри повече от очакваното през декември

Германия може да избегне свиване през четвъртото тримесечие

14:28 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Силното търсене на индустриални стоки, по-високите очаквания за износа и държавната подкрепа за компаниите, засегнати от блокадите заради коронавируса, допринесоха за неочаквано покачване на настроенията на бизнеса в Германия през декември, показва проучване на института Ifo, публикувано от Ройтерс.

Индексът на Ifo за бизнес климата се е повишил до 92,1 пункта през декември от ревизирания нагоре показател от 90,9 пункта през ноември.

бизнес бизнес

„Компаниите бяха доволни от бизнес ситуацията“, каза президентът на Ifo Клеменс Фюест. „Те гледат на първата половина на годината с по-малко скептицизъм. Ограниченията засягат силно някои сектори, но германската икономика като цяло показва устойчивост“, коментира той.

Германия наложи пълна блокада на 16 декември, което принуди бизнеса със стоки и услуги, които не са от първа необходимост, да спре работа в опит да овладее разпространението на коронавируса и високия брой смъртни случаи.

Ifo каза, че само 20% от анкетираните компании са участвали в анкетата, след като Германия взе решение миналия уикенд да наложи ново затваряне.

А новото затягане на ограниченията означава, че активността ще остане слаба в началото на следващата година, преди да се засили през второто тримесечие.

Според Мелани Дебоно, европейски икономист в Capital Economics, проучването предполага, че Германия може да избегне свиване през четвъртото тримесечие.

„Като цяло неотдавнашното затягане на мерките означава, че услугите и търговската дейност ще продължат да страдат в близко бъдеще“, каза тя. „Но смятаме, че германската икономика може да се разшири през четвъртото тримесечие благодарение на продължаващия силен растеж в индустрията“, обясни анализаторката.

Правителството предостави стимулиращ пакет на стойност милиарди евро в подкрепа на компании, семейства, както и на хората на свободна практика по време на пандемията, който се очаква да потопи Германия в най-тежката рецесия от Втората световна война тази година.

„Комбинацията от държавна помощ и търсене на германски стоки от възстановяваща се китайска икономика ограничава щетите от мерките за блокиране“, заяви Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank Liechtenstein.

„Китайската икономика набира скорост предвид високото външно търсене, свързано с коронавируса. Това включва маски, мебели и електронни стоки с голямо търсене от европейски и американски потребители”, пише той в коментар. „Китайските потребители от друга страна купуват немски автомобили, а китайските компании - германски машини“, обясни той.

Икономистите обаче предупредиха, че данните на Ifo не бива да се приемат твърде оптимистично, защото икономиката вероятно ще се свие през първото тримесечие на 2021 г., ако Германия удължи пълната си блокада след 10 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още