IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика е била на крачка от свиването в края на 2019 г.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с най-бавния темп от две години насам

12:30 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Британската икономика е избегнала на косъм свиването през четвъртото тримесечие на 2019 г. Това е още едно доказателство за постепенното възстановяване на активността след победата на Борис Джонсън на изборите през декември, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е останал непроменен спрямо третото тримесечие в съответствие с очакванията на икономистите. 

Годишният икономически растеж на Великобритания се забави до 1,1 процента през четвъртото тримесечие на 2019 г. от ревизираните 1,2 процента през предходния период, като все още победи пазарните очаквания от 0,8 процента, показа предварителна оценка. Това е най-слабият темп на разрастване от първите три месеца на 2018 година.

През декември е отчетено увеличение на производството с 0,3%. На годишна база индустриалната продукция на страната обаче отчита спад от 1,8%. Вб_я Вб_я   Паундът поскъпна леко с 0,2% след доклада и се търгуваше на ниво от 1,2929 долара в Лондон.

Признаци за възстановяване на активността след победата на Джонсън на парламентарните избори допринесоха за решението на ръководството на Централната банка на Великобритания да не намалява институционалните лихвени проценти през миналия месец, въпреки че се очаква несигурността да продължи.

Джонсън, който изпълни обещанието си да отдели Великобритания от Европейския съюз на 31-и януари, сега е изправен пред потенциално трудни преговори с ЕС за нова търговска сделка. Срокът за постигането на това споразумение продължава до края на тази година. В противен случай Великобритания ще бъде изправена пред пълно прекъсване на връзките с най-големия си търговски партньор.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. потребителските разходи са нараснали само с 0,1%, отчитайки най-слабия си ръст от края на 2015 г. насам. Междувременно бизнес инвестициите са спаднали с 1%,регистрирайки най-голям спад от края на 2016 г.

Икономиката е получила известна подкрепа от нетната търговия поради повишението на износа. В същото време правителствените разходи са отчели най-голямото си увеличение от 2012 г. насам.

Икономистите прогнозират ръст от около 0,3% през първото тримесечие на 2020 г. и по-голямо ускорение през останалата част от годината заради увеличените фискални стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още