Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската икономика губи инерция през юни

Независимо от това данните за второто тримесечие показват ускорение

Британската икономика губи инерция през юни

Снимка: Ройтерс

Британската икономика показва признаци на ускорение през второто тримесечие на годината, след като студената зима стана причина за известно забавяне през предходните три месеца. Въпреки това обаче резултатите за юни отчитат загуба на инерция.

Брутният вътрешен продукт в страната (БВП) е нараснал с 0,4% за периода от април до юни – в унисон с прогнозите на допитани от Ройтерс икономисти, съобщи британската Национална статистическа служба.

Икономиката на Великобритания се забави след референдума за излизането на страната от Европейския съюз през 2016 г. и се очаква да продължи разширяването си с по-бавно темпо в сравнение с повечето други развити икономики.

Още по темата

Данните за тримесечието по всяка вероятност ще потвърдят решението на Английската централна банка (АЦБ) от миналата седмица за увеличаване на лихвените проценти до нов рекорден ръст след финансовата криза от 0,75%.

„Икономиката се ускори малко през второто тримесечие, като и продажбите на дребно, и строителството бяха подпомогнати от хубавото време след последиците от снега по-рано през годината“, заяви статистикът на службата Роб Кент-Смит.

Въпреки това обаче производственият сектор продължава да изостава от най-високата си точка в края на миналата година, а основният растеж остава скромен спрямо историческите стандарти, заяви още той.

През юни икономиката на страната е нараснала с 0,1%, след като отбеляза 0,3% ръст през май. Стойностите са под прогнозите на Ройтерс за увеличение от 0,2%.

По-доброто представяне през второто тримесечие е продиктувано основно от сектора на услугите, посочват още от статистическата служба.

Тримесечният ръст за периода април-юни в разходите за домакинства се ускорява леко до 0,3% от 0,2% за предходния период, но остава само 1,1% по-нагоре в сравнение с предходната година – най-слабото годишно увеличение от началото на 2012 г. насам.

Спрямо 2017 г. икономиката нараства с 1,3% през второто тримесечие – съвсем малко над най-ниската си стойност за почти шест години, която бе достигната през първите три месеца на годината.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март