Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската инфлация отбелязва изненадващ ръст през февруари

Въпреки това стойностите остават съвсем близо до двугодишното дъно от януари

Британската инфлация отбелязва изненадващ ръст през февруари

Снимка: Ройтерс

Инфлацията във Великобритания отбеляза леко увеличение до 1,9% през февруари, въпреки че стойностите остават съвсем близо до двугодишното дъно, достигнато през януари. Увеличението е изненада за анализаторите, които очакваха да няма промяна спрямо 1,8% през предходния месец, съобщава Ройтерс.

Запазените по-ниски стойности ще подпомогнат потребителите да запазят покупателните си сили дори на фона на наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храната и енергията, се понижава до 1,8% от 1,9% през януари, оставяйки цялостния ценови натиск по-слаб.

Отслабването на инфлацията заедно с най-ниската безработица от 44 години насам и увеличаването на заплатите смекчава леко негативните ефекти от Brexit за повечето домакинства, чиито потребителски разходи са ключови за икономиката на Великобритания.

Публикувани в сряда данни също така показаха, че цените на жилищата в страната са отбелязали най-слабия си годишен темп на растеж от пет и половина години насам. По-значителен спад отчитат цените на жилищата в Лондон, които намаляват с най-много от 2009 г. насам.

Цените на жилищата са нараснали годишно с 1,7% в цялата страна – най-малкото увеличение от юни 2013 г. В Лондон имотите поевтиняват с 1,6%, което прави общо 11 месеца без поскъпване.

В същото време данни, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък, се очаква да покажат, че продажбите на дребно в страната са нараснали на годишна основа с 3,3% през миналия месец. Това ще е под стойностите преди референдума за Brexit през 2016 г., но над средните за по-голяма част от последното десетилетие.

Скромният ръст на инфлацията в страната също така помага на Английската централна банка (АЦБ) да задържи евентуално ново увеличение на лихвените проценти в очакване на изхода от сагата с развода на Великобритания и ЕС.

Представители на АЦБ заявиха през последните няколко седмици, че искат да видят твърди доказателства за натрупване на инфлационен натиск, преди да гласуват за увеличаване на лихвите.

„Нивото на инфлацията е стабилно, със скромно увеличение при храните, както и алкохола и тютюневите изделия, компенсирано от цените на дрехите и обувките, които нарастват с по-малко, отколкото преди година“, посочва статистикът на Националната статистическа служба Майк Харди.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията във Великобритания се ускори над целта