IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании наемат служители с рекордни темпове

Свободните работни места само през юни се увеличиха до рекордните 962 хиляди, което е 7% повече от май

15:29 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските компании са увеличили служителите си с рекордни темпове през юни, тъй като отварянето на икономиката предизвика безпрецедентна надпревара за намирането на персонал, съобщава Bloomberg.

Броят на служителите се е увеличил с 356 хиляди, съобщи британската Служба за национална статистика в четвъртък. Търсенето на персонал нарасна, като свободните работни места само през юни се увеличиха до рекордните 962 хиляди, което е 7% повече от май.

британски британски

„Нарастването на свободните работни места потвърждава продължаващата борба за наемане на персонал“, коментират от британските търговски камари. Според икономистите трудностите при наемането на работна тъка, пред които са изправени фирмите, далеч надхвърлят временните затруднения.

Данните излизат ден след като заместник-гуверньорът на централната банка на Англия Дейв Рамсден говори за неочакваното колебание на пазара на труда и сигнализира, че скоро може да се наложи банкерите да обмислят дали да оттеглят спешните стимули, за да контролират инфлационния натиск.

Заплатите, включително бонусите, са нараснали годишно със 7,3% през трите месеца до май, най-бързият темп на растеж. Статистиците предупредиха, че данните се изкривяват заради пандемията.

Увеличението отразява понижените заплати година по-рано, загубата на нископлатени работни места и връщането към работа на пълен работен ден на служители, които преди това получаваха само 80% от тяхната заплата преди пандемията.

„Смятаме ли, че това ще доведе до постоянен натиск върху заплатите? В момента отговорът ще бъде „не“, каза Санджай Раджа, старши икономист в Deutsche Bank. „Мисля, че ще видим поредица от повишавания на заплатите в краткосрочен план, но смятам, че това ще отслабне 2022 г. До края на следващата година официалните данни за заплатите трябва да се върнат към реалността. Не мисля, че трябва да омаловажаваме това, все още пазарът на труда е слаб“, каза той.

За централната банка ключовият въпрос е какво се случва, когато помощите за работниците приключат на 30 септември. Въпреки че броят на хората, които получават обезщетението, рязко е спаднал - според новите оценки на статистиката цифрата е едва 1,1 милиона души, много от тях е вероятно да се окажат без работа през есента. Икономистите очакват безработицата да достигне 5,2% до края на годината.

Друг риск, пред който е изправена икономиката, е, че премахването на повечето от останалите ограничения на 19 юли може да предизвика скок в случаите на заразени, което ще направи потребителите по-предпазливи.

пазар пазар

Броят на свободните работни места се увеличи до 862 хиляди през второто тримесечие, за първи път покачвайки се над нивото преди пандемията, след като търсенето на персонал се увеличи в повечето сектори на икономиката през миналия месец.

Финансовият министър Риши Сунак приветства последните данни за пазара на труда като доказателство, че икономиката „отскача“.

Майк Чери, национален председател на Федерацията на малкия бизнес, каза, че проблемите с намирането на работна ръка в областта на селското стопанство, туризма и хотелиерството означават, че много малки фирми се изпитват затруднения да отворят отново, въпреки че могат да го направят за първи път от повече от година.

пазар пазар

Общият брой на работещите се е увеличил с 25 хиляди през трите месеца до май, много по-нисък ръст спрямо предишните тримесечия. Бездействащите британци - тези, които нито работят, нито търсят работа, нараснаха със 71 хил. души.

Процентът на безработица, който е изкривен надолу заради правителствената програма за подпомагане на служителите, се е увеличил до 4,8% през трите месеца до май – много малко над нивото от преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още