IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на новосъздадените работни места в САЩ през февруари се оказа разочароващ

Според едно от последните изказвания на управителя на Фед Джером Пауъл обаче пазарът на труда остава силен

16:40 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Създаването на нови работни места в САЩ се забави до най-ниското ниво от повече от година, докато нарастването на заплатите се ускорява, а нивото на безработица се понижава. Всичко това е сигнал, че пазарът на труда започва да се забавя, пише Bloomberg.

Новите работни места извън земеделския сектор през февруари са нараснали с 20 хил. при консенсусна прогноза на анализаторите за увеличение със 181 хил. Това е и най-слабият темп на създаване на нови работни места от септември 2017 г., когато страната беше връхлетяна от няколко големи урагана.

В същото време средната почасова надница през месеца се е повишила с 3,4% спрямо предходната година, докато нивото на безработица се е понижило до 3,8% - близо 50-годишно дъно.

Дори и с по-бързо нарастване на заплатите, което би могло да отразява затрудненията на работодателите да намерят квалифицирани работници, намаляването на броя на създадените работни места може да предизвика допълнително безпокойство сред потребителите в САЩ. И това при положение, че през декември беше отчетен най-големият спад в продажбите на дребно от девет години насам.

Икономистите прогнозират, че разширяването на икономиката ще се забави през тази година на фона на забавянето на световния икономически растеж и отслабващото въздействие на фискалните стимули, включително намаляването на данъците от страна на Доналд Тръмп.

В същото време политиците и икономистите биха могли да изчакат няколко месеца, преди да имат по-сериозни причини за безпокойство, тъй като част от сегашните данни може да се в резултат от частичното прекъсване на работата на американското правителство.

От Федералния резерв дадох сигнал, че няма да повишават лихвените проценти през тази година, докато не видят ускоряване на инфлацията. Според едно от последните изказвания на управителя на Фед Джером Пауъл пазарът на труда остава силен.

Компаниите са заявили, че недостигът на квалифицирани работници ограничава плановете за разширяване. В допълнение сред предизвикателствата за бизнеса са продължаващата несигурност около търговското напрежение с Китай, намаляващите фискални стимули и заплахите от чужбина.

През тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие намали прогнозата си за глобалния растеж за 2019 г. от 3,5% на 3,3%. В същото време Китай намали целта си ръста на БВП, а Европейската централна банка снижи очакванията си за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още