Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цените на производителите в Германия растат с най-бързия темп от близо 40 години

Повишението с 8,5% на годишна база през юни надмина прогнозите на анализаторите

Цените на производителите в Германия растат с най-бързия темп от близо 40 години

Снимка: Bloomberg

Цените на производителите в Германия регистрират най-бързия си годишен ръст от 1982 г. насам, показват данни, публикувани от германската статистическа агенция Destatis.

Цените на производителите са се увеличили с 8,5% на годишна база през юни, което е повече от регистрирания през май ръст от 7,2%. Икономистите прогнозираха повишение от 8,4%. Това беше и най-бързото покачване от януари 1982 г., когато цените рязко нараснаха на фона на втората петролна криза.

Като се изключи енергията, цените на производителите са се повишили с 6% през юни спрямо същия период на миналата година.

На месечна база общата инфлация при производителите намалява до 1,3% от 1,5% през май. Очакваше се темпът да се забави до 1,1 процента.

Сред отделните компоненти енергията регистрира най-голям ръст в цената от 16,9%, причинен главно от базови ефекти. Тя беше последвана от увеличение с 12,7% при цените на междинните стоки.

Цените при производството на трайни потребителски стоки са нараснали с 1,8%, а тези на нетрайните потребителски стоки - с 1,5%. Цените на капиталовите стоки отчитат ръст от 1,3%.

Миналата седмица данни на европейската статистическа агенция Евростат показаха, че промишленото производство в еврозоната се е понижило през май с повече от очакваното, засегнато най-вече от спада в производството на нетрайни потребителски стоки като храни и дрехи.

По данни на Евростат промишленото производство в 19-те държави, споделящи еврото, е спаднало с 1% на месечна база, докато икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 0,2%.

На годишна база производството се е увеличило, докато икономиката се възстановява от най-лошата фаза на пандемията на COVID-19 през 2020 г. Нарастването от 20,5% обаче е по-ниско от средно прогнозирания от икономистите в анкета на Ройтерс ръст от 22,2%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ ускорява закупуването на облигации по PEPP