Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Австралия може да понижи основната лихва до 0,75%

Прогнозите са това да се случи чрез две редукции на лихвения процент до края на годината

Централната банка на Австралия може да понижи основната лихва до 0,75%

Снимка: Ройтерс

Очаква се Австралийската централна банка да намали своя основен лихвен процент още два пъти през тази година до безпрецедентните 0,75% в стремежа си да стимулира икономическия растеж и инфлацията, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Близо 70% от 40-те икономисти, анкетирани през тази седмица, включително и служители в най-големите австралийски банки, очакват регулаторът да намали лихвения процент до ниво от 1% на своето месечно заседание във вторник.

Мнозинството от анкетирани (20 от общо 38 участници) прогнозира още едно намаляване до края на годината до 0,75%. Трима от тези икономисти прогнозират размерът на лихвата да се понижи до 0,50%, докато 15 смятат, че централата банка ще го запази при равнище от 1%. 

Сегашното проучване контрастира съществено на предходната анкета, когато икономистите очакваха понижението да остане на ниво от 1%.

„Основният двигател на бъдещите свивания на лихвените проценти е нивото на безработицата, или по-конкретно, степента на свободния капацитет на пазара на труда и икономиката“, споделя Джордж Тареноу, старши икономист в UBS. Той прогнозира две понижения на лихвата до края на годината до ниво от 0,75%.

Заетостта в Австралия нараства с 2,6% на година, въпреки че годишният ръст на брутния вътрешен продукт на страната се забавя до малко под 2%. Но този бърз темп все още не е достатъчен, за да намали нивото на безработица.

Австралийската централна банка очаква икономиката да започне да налага натиск върху заплатите, само когато нивото на безработица падне до или под 4,5 на сто спрямо сегашните 5,2%.

Икономистите смятат, че регулаторът трябва да направи повече за стимулирането на икономиката и заетостта.

„Тъй като местната и глобалната икономическа среда вероятно ще останат слаби, ние очакваме пазарът да продължи да обсъжда евентуалните по-нататъшни съкращения на лихвите, ефективната нулева долна граница и възможните неконвенционални парични мерки“, посочва Крис Рийд, икономист от Morgan Stanley.

Австралийската централна банка, която е известна с това, че не обича да понижава лихвите, разхлаби своята политика за първи път от близо три години, като през този месец понижи лихвата до 1,25%, присъединявайки се към останалите национални банкови регулатори, които вече действат по този начин или възнамеряват да започнат скоро такъв процес.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Японската инфлация се забави до двугодишно дъно