IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Сърбия очаквано запази лихвата без промяна

Предварителните данни на статистическия институт на страната показват, че през 2021 г. сръбската икономика се е разширила със 7,5%

16:12 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Oliver Bunic/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Централната банка на Сърбия остави основната лихва без промяна на ниво от 1% в опит да продължи икономическото възстановяване на страната. Това става ясно от публикувано съобщение на сайта на банката.

„При вземането на решението за паричните условия изпълнителният борд [на банката] взе предвид факта, че благоприятните финансови условия, допринасящи за икономически растеж, могат да се поддържат дори при малко по-ниска степен на адаптиране на паричната политика“, посочват от финансовата институция в своето изявление.

Предварителните данни на статистическия институт на страната показват, че през 2021 г. сръбската икономика се е разширила със 7,5%, което е над очакванията на банката и подсилва основите за тазгодишния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Решението на банката не изненада икономистите, чиито очаквания бяха лихвата да остане на същото ниво въпреки ускоряващата се инфлация.

Според официалната статистика на страната през декември покачването на цените е достигнало 7,9% на годишна база. Прогнозите на централната банка са през първото тримесечие на 2022 г. инфлацията да се запази на тези нива или да е  малко над тях под влиянието на световната енергийна криза и по-високите цени на вноса. През второто тримесечие обаче инфлацията би трябвало да се забави и да доближи целевото равнище, което да достигне евентуално до края на 2022 г.

„Както и досега, банката ще продължи внимателно да следи движенията във вътрешната и международната среда“, казват от банката, като посочват, че ценовата и финансовата стабилност в средносрочен план ще продължат да са приоритет на паричната политика, заедно с подкрепата за по-бързото икономическо възстановяване.

Следващото заседание на финансовата институция за определяне на лихвеното равнище ще се състои на 10 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още