Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Сърбия може да остави лихвата без промяна въпреки рекордната инфлация

Покачването на цените в страната достигна 9-годишен връх, но това няма да е достатъчно за централната банка да оскъпи кредитите

Сърбия може да остави лихвата без промяна въпреки рекордната инфлация

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Има вероятност централната банка на Сърбия да остави лихвените равнища без промяна по време на първото си заседание за определяне на цената на кредитите тази година, пише Bloomberg. Ако бъде взето такова решение, то значително ще отличи банката от съседите ù в региона, които покачват лихвите.

Според 12 икономисти, анкетирани от Bloomberg, финансовата институция ще запази едноседмичната лихва на ниво от 1% въпреки ускорилата се до 7,9% инфлация през декември. Това е най-бързото покачване на показателя от юли 2013 г.

Годишната инфлация премина толерантните равнища през септември 2021 г. и може да не се върне обратно в предпочитаните нива преди средата на 2022 г., посочиха от централната банка в сряда.

Източник: Bloomberg

Въпреки че това бе първата централна банка в Европа, която повиши лихвите при избухването на пандемията, сега представителите на финансовата институция решиха да избягват промени в бенчмарка. От банката посочиха „ниската и стабилна“ основна инфлация и казаха, че са създали алтернативни инструменти за затягане на паричните условия

Колебанието на страната да вдигне лихвата обаче я направи аутсайдер в региона, след като Унгария, Румъния, Полша и Чехия вече вдигнаха цената на кредитите.

Месечната инфлация през декември в Сърбия се е забавила за пръв път от юли 2021 г., достигайки 0,4%, след като правителството се намеси и постави лимит на цената на някои основни храни

"На фона на ускоряващата се основна инфлация и в контекста на значително затягане на паричната политика в региона, сега сме записали покачване на лихвата до 2% [в Сърбия] през 2022 г. в добавка към допълнително затягане на ликвидните условия“, казва икономистът в UniCredit Мауро Джиорджио Марано. Според него е възможно инфлацията да се задържи на равнища над 7% през първата половина на годината.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
МВФ: Германската икономика може да се възстанови бързо, но все още има рискове