IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в германската икономика отслабва

Индексът на бизнес доверието на института Ifo неочаквано се понижава до 117,2 пункта

15:43 | 19.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието в германската икономика неочаквано отслабва през декември в знак на притеснение по отношение на перспективите пред страната, съобщава Bloomberg.

Индексът на бизнес доверието на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo спада до 117,2 пункта през декември спрямо 117,6 пункта през ноември. Bundesbank пък  през миналата седмица понижи прогнозите си за растежа. 

Понижението на индекса е сигнал, че бизнесът в Германия може да ограничи производството заради затруднения при намирането на квалифицирани работници. На настроенията в страната вероятно натежава и продължаващата борба на канцлера Ангела Меркел да сформира ново правителство.

Все пак показателят за актуалната ситуация в Германия се повишава до 125,4 пункта.

"Настроението сред германските фирми е отлично преди Коледа, но вече не е толкова еуфорично, както миналия месец, казва Клеменс Фюст, президент на Ifo, цитиран от businessinsider.com.

Растежът в Германия също спомага за задвижването на икономиката на еврозоната, която се насочва към най-добрата си година от десетилетие на фона на стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Президентът на ЕЦБ Марио Драги каза миналата седмица, че очакванията му са инфлацията в региона да се засили.

Германският индекс за бизнес климата Ifo оценява текущия германски бизнес климат и измерва очакванията за следващите шест месеца. Това е комбиниран индекс, който се основава на проучване на производители, строители, търговци на едро и търговци на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Te тея от Африка и Азия са там не да работят / нищо, че са все хирурзи, адвокати и литературоведи/, а да получават помощи, жилища, БМВ-та и бели жени / може и мъже, според зависи...:) /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"Понижението на индекса е сигнал, че бизнесът в Германия може да ограничи производството заради затруднения при намирането на квалифицирани работници."Аха ... сигурно ! Затрудненията са предимно от типа на , как да наемат квалифициран чужденец и да му плащат като на общ работник ....въпреки големия избор от Азия и Африка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още