IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ може отново да забави увеличаването на лихвите, ако е необходимо

Не е задължително слабите печалби на банките да се дължат на ниските лихви, заяви президентът на европейския банков регулатор

13:11 | 27.03.19 г.
<p>
	Председателят на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова отново да забави увеличаването на основните лихви, ако е необходимо, и може да разгледа набор от мерки за смекчаване на страничните ефекти от отрицателните лихвени проценти, заяви гуверньорът на банката Марио Драги, цитиран от Ройтерс. 

Обръщайки своя курс по-рано този месец в условия на неочаквано икономическо забавяне, ЕЦБ създаде план за „нормализиране“ на политиката за задържане нивата на лихвите, като предостави на банките още по-голяма ликвидност и забави покачването на лихвените проценти до следващата година.

„Както направихме и по време на срещата ни през март, ние ще гарантираме, че паричната политика ще продължи да съпътства икономиката чрез коригиране на лихвите, отразявайки новата прогноза за нивото на инфлацията“, сподели Драги по време на конференция във Франкфурт.

Той добави, че условията за новия механизъм за банкови кредити на ЕЦБ, наречен Целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (Targeted longer-term refinancing operations – TLTRO), също ще бъде калибриран, за да отразява развиващите се икономически условия.

Обръщайки внимание на множеството жалби на банките относно негативните лихви и вредата им върху банковото кредитиране, Драги заяви, че ЕЦБ ще разгледа необходимостта от смекчаващи мерки, но добави, че слабите печалби не са задължително резултат от ниските лихви.

„Ако е необходимо, ще обмислим възможните мерки, които да помогнат за запазването на благоприятните последици от негативните лихви за икономиката, като същевременно се смекчат страничните ефекти, ако има налични такива“, подчерта Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още