IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Инфлационната несигурност намалява, но търговските рискове остават

Според председателя на Европейската централна банка осъществяването на структурните реформи в страните от еврозоната трябва значително да се засили

16:26 | 26.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. Управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Инфлационната несигурност намалява, но търговските рискове остават. Това е едно от основните послания на Марио Драги, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), от днешната му пресконференция, малко преди която се проведе и заседанието на ЕЦБ.

„Осъществяването на структурните реформи в страните от еврозоната трябва значително да се засили, за да се увеличи устойчивостта, да се намали структурната безработица и да се увеличи производителността и потенциалът за растеж в еврозоната“, каза още Драги.

Според банкера несигурността около перспективите за инфлацията намалява, като основната инфлация се очаква да нарасне към края на годината и след това да расте постепенно в средносрочен план, подкрепена от мерките на монетарната политика, продължаващата икономическа експанзия и растящото увеличаване на заплатите.

„Въпреки че продължава да съществува несигурност, особено що се отнася до глобалната търговска среда, от последните данни можем да направим извод, че икономиката на еврозоната се движи по стабилен и широкообхватен път на растеж“, коментира Марио Драги.

Гуверньорът на ЕЦБ заяви, че съществената сила на икономиката потвърждава увереността на регулатора, че доближаването на инфлацията към целта ще продължи и ще се запази дори и след постепенното отпадане на изкупуването на активи. 

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет ще продължава да извършва нетни покупки по програмата за закупуване на активи със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г.

Управителният съвет очаква, че след септември 2018 г., при условие, че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания на Управителния съвет за инфлацията, месечният темп на нетните покупки на активи ще бъде намален на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава нетните покупки ще приключат. Управителният съвет възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още