IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два ключови показателя за разходите в САЩ предизвикват опасения за инфлацията

След публикуването на данните доходността по двегодишните ценни книжа се повиши

17:33 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Два ключови показателя за инфлацията в САЩ отбелязаха по-големи от очакванията увеличения в петък, подчертавайки опасенията, че цените ще останат трайно високи и ще предизвикат още агресивни увеличения на лихвите от Федералния резерв, предава Bloomberg.

Индексът на разходите за труд (ECI) на американското министерство на труда – широк показател за заплащането и обезщетенията, се е повишил с 1,3% през второто тримесечие спрямо предишните три месеца спрямо медианна прогноза за 1,2% на икономисти.

Работодателите, с близо рекорден брой отворени позиции, се опитват да привлекат и запазят служителите с по-високо заплащане и други стимули, а потребителите са притиснати най-вече от по-високите разходи за храни и горива.

Представителите на Фед прилагат най-стръмното увеличение на лихвите от десетилетие и сигнализираха, че техен топ приоритет е да се забави високата инфлация, макар че тази седмица на финансовите пазари нараснаха спекулациите, че забавящата се икономика ще принуди централната банка да понижи разходите за заеми в началото на следващата година.

След публикуването на данните фючърсите заличиха първоначалните си ръстове, а доходността по двегодишните ценни книжа се повиши.

За разлика от показателите в месечния доклад за заетостта – който според прогнозите следващата седмица ще покаже, че ръстът на средното заплащане на час се е забавил през юли – индексът ECI не е изкривен от промени в заетостта между професиите или индустриите. В сравнение с миналата година разходите за труд са нараснали с 5,1%, което е нов рекорд, откакто започва следенето на данните в началото на 21-и век.

Ръстът в заплащането миналото тримесечие е бил широкоразпространен, като при продажбите, финансите и търговията на дребно се виждат най-големи увеличения.

Заплатите за служителите в публичния сектор са нараснали с 5,3% на годишна база, което е рекорд. В същото време заплащането в частния сектор се е увеличило с 5,7% спрямо същия период на 2021 г.

Отделно от разходите за труд, данни на министерство на търговията показаха, че разходите за стоки и услуги, коригирани спрямо промените в цените, са се повишили с 0,1% след ревизиран спад от 0,3% месец по-рано. Разходите и за услуги, и за стоки бележат ръст.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление, което Федералният резерв използва за инфлационната си цел, се е повишил с 1% на месечна база и с 6,8% на годишна. Ръстът на годишна основа е най-големият от 40 години.

Без храните и енергоносителите ценовият индекс се е увеличил с повече от очакваните 0,6%. Това е най-големият ръст от над година. Основният показател е с 4,8% нагоре на годишна база, което показва леко забързване спрямо предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още