IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Нека не прибързваме с решенията за нови заеми за банките

Според централните банкери трябва да се видят актуализираните прогнози, за да се разбере по-добре сегашната ситуация

17:57 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Европейската централна банка определят заседанието си през март като ключово, на което да произнесат присъдата си дали забавянето в еврозоната е достатъчно устойчиво, за да навреди на средносрочните перспективи за растежа и инфлацията, което пък би могло да оправдае новото дългосрочно финансиране на банките. Това става ясно от протокола от последното заседание на ЕЦБ, цитиран от Bloomberg.

Банкерите от ЕЦБ се съгласиха през януари, че трябва да се обърне внимание на перспективите за ликвидните условия в банковия сектор, тъй като нaближaвa дaтaтa зa изплaщaнe нa пocлeдните целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) нa EЦБ пpeз 2020 г. за около 700 млрд. евро.

И въпреки че ЕЦБ прекрати програмата си за закупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, сега банката подготвя почвата за отдаване на повече дългосрочни кредити на банките, за да се гарантира, че те ще продължат да кредитират икономиката дори по време на забавянето.

„Макар че решенията в това отношение не трябва да се взимат прекалено бързо, техническите анализи, необходими за изготвянето на различни варианти за бъдещите ликвидни операции, трябва да се придвижат бързо“, се посочва в протокола на ЕЦБ.

Решението да се разгледат по-внимателно възможностите за нови заеми идва на фона на общото мнение, че рисковете за икономическите перспективи в еврозоната са се повишили поради засилената несигурност от глобалните търговските спорове и заплахата от хаотичен Brexit. Според банкерите от централната банка трябва да се видят актуализираните прогнози, за да се разбере по-добре сегашната ситуация.

"Беше подчертано, че перспективите ще бъдат преразгледани по-задълбочено от Управителния съвет на неговото заседание в началото на март", пише в протокола на ЕЦБ.

В документа също така се отбелязва по-слабата инфлация на фона на по-ниските цени на петрола и вътрешните услуги. Банкерите са изразили безпокойство, че това може да окаже влияние върху инфлационните очаквания.

Влошаващите се перспективи за растеж в Европа повишиха очакванията сред инвеститорите, че повишаване на лихвите няма да има преди 2020 г. По време на последната си среща представителите на ЕЦБ са отбелязали, че промяната в пазарните очаквания е в съответствие с техния ангажимент да поддържат лихвените проценти непроменени поне през през лятото и при всички случаи толкова дълго, колкото е оправдано от икономическите перспективи.

Големият въпрос е при какви условия ще бъдат отпускани новите заеми, коментира Ройтерс.

Според неофициална информация ЕЦБ ще отпуска заемите с променлив лихвен процент, вероятно свързан с основния му лихвен процент за рефинансиране, и с по-кратка продължителност от предишния четиригодишен инструмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още