Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ остави паричната политика непроменена на първото си заседание за годината

Банкерите възприеха подход на изчакване след решението си миналия месец да разширят своята програма за спешна пандемични покупки

ЕЦБ остави паричната политика непроменена на първото си заседание за годината

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави паричната политика непроменена по време на първото си заседание за 2021 г., като банкерите възприеха подход на изчакване след решението си миналия месец да разширят своята програма за спешна пандемични покупки с 500 млрд. евр, като я удължиха поне до края на март 2022 г.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%.Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не види, че перспективите за инфлация стабилно се доближават до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния й хоризонт.

ЕЦБ ще продължи покупките по т. нар. програма за извънредни пандемични покупки, (Pandemic Emergency Purchase Programme – РЕРР) с общ пакет от 1,850 млрд.евро. Банката ще извършва нетни покупки на активи в рамките на PEPP поне до края на март 2022 г. и във всеки случай, докато прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила. Покупките по PEPP ще се извършват, за да се запазят благоприятни условия за финансиране през периода на пандемията. 

Още по темата

Централната банка отново потвърди позицията си, че ако могат да се поддържат благоприятни условия за финансиране със закупуване на активи, които не изчерпват обхвата на PEPP, пакетът не трябва да се използва изцяло.

Неговият размер може да бъде калибриран отново, ако е необходимо, за да се противодейства на негативния пандемичен шок по пътя на инфлацията.

Управителният съвет също така реши да продължи да реинвестира плащанията по главница от падежи на ценни книжа, закупени по PEPP, поне до края на 2023 г.

На трето място нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Те ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да се засили приспособителното въздействие на лихвените проценти. Програмата ще приключи малко преди ЕЦБ да започне да повишава ключовите лихвени проценти, става ясно още от съобщението.

Ръководството на банката ще продължи да осигурява достатъчно ликвидност чрез своите операции по рефинансиране. По-специално, третата поредица от целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки банковото кредитиране на фирми и домакинства.

По време на заседанието си банкерите изразиха готовност да коригират всички свои инструменти в съответствие със ситуацията, за да гарантират, че инфлацията се движи към целта си по устойчив начин.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Темпът на създаване на работни места ще се засили през следващите месеци*