Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ временно позволява на банките да имат по-високи коефициенти на дълг 


Заради причинената от вируса криза банките имат право да не отговорят на определени стойности при изчисляване на коефициента на дълга до 27 юни 2021 г.

ЕЦБ временно позволява на банките да имат по-високи коефициенти на дълг 


Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да проявява разбиране към банките в рамките на причинената от вируса криза. Сега институцията прие временно изключение по отношение на коефициента на задлъжнялост за банките в еврозоната („Leverage Ratio“). 


При изчисляване на квотата на банките е разрешено да изключват определени активи, като депозити в централната банка. Това им позволява да имат по-висок дял на дългове. ЕЦБ съобщи в четвъртък във Франкфурт, че регламентът ще се прилага до 27 юни 2021 г.

Още по темата


При  т. нар. „Leverage Ratio” трансакциите на банките се слагат в съотношение към собствения капитал, независимо от съдържанието на риска. От 28 юни 2021 г. банките в еврозоната трябва да постигнат стойност от 3,0 процента.

Според ЕЦБ, въз основа на данни от края на март 2020 г., приетият понастоящем регламент за изключения ще увеличи общия коефициент на дълга от 5,36 процента с около 0,3 процентни пункта.

Управителният съвет, като най-висшият орган за вземане на решения на централната банка, оправда изключението с пандемията на коронавируса, която удари всички икономики на еврозоната „по безпрецедентен и мащабен начин“. Ето защо „безпрепятственото функциониране на канала за предаване на паричната политика“ чрез банките било особено важно.


Следователно според Управителния съвет е изпълнено условието за изключителни обстоятелства, "които оправдават временното изключване на определени експозиции към централните банки от изчислението".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули