Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС е внесъл почти два пъти по-малко стоки от Великобритания до февруари

В същото време инфлацията в еврозоната се ускори през март

ЕС е внесъл почти два пъти по-малко стоки от Великобритания до февруари

Снимка: Bloomberg

Вносът на Европейския съюз от Великобритания е намалял почти наполовина през първите два месеца на годината след излизането на Обединеното кралство от единния пазар на ЕС, показват данните на европейската статистическа служба. Търговският излишък на 27-членния блок с Великобритания нараства, тъй като износът намалява с по-малко, съобщава Ройтерс.

По данни на Евростат вносът от Великобритания е спаднал с 47% на годишна база през периода януари-февруари до 16,6 млрд, докато износът за Обединеното кралство е намалял с 20,2% до 39,8 млрд. евро.

В резултат на това излишъкът от търговията на ЕС с Великобритания се увеличи до 23,2 млрд. евро през първите два месеца от годината след изтичането на преходния период на Великобритания за напускане на блока спрямо 18,6 млрд. евро през същия период на 2020 г., когато Лондон все още се радваше на неограничен достъп до единния пазар на ЕС.

Търговският излишък на еврозоната с останалия свят се е свил до 17,7 млрд. евро през февруари тази година от 23,4 млрд. евро през февруари 2020 г. След силния януари кумулативният резултат за първите два месеца все още е по-добър от миналата година и показва излишък от 28,7 млрд. евро срещу 25 млрд. евро през януари-февруари 2020 г.

Сезонно коригираните данни показват, че търговският излишък на еврозоната на месечна основа с останалия свят е 18,4 млрд.евро през февруари след 28,7 милиарда през януари, тъй като износът е спаднал с 2,5% за месец, докато вносът е нараснал с 3,4%.

В същото време инфлацията в еврозоната се възстанови през март, потвърдиха данните от Евростат.

Индексът на потребителските цени в еврозоната се повиши с годишен темп от 1,3% миналия месец спрямо 0,9% през февруари.

Годишната инфлация в Европейския съюз е 1,7% през март 2021 г. спрямо 1,3% през февруари. Година по-рано процентът беше 1,2%.

И двете цифри са в съответствие с очакванията. Най-ниските нива на инфлация са регистрирани в Гърция (-2%), Португалия, Малта, Ирландия и Словения (всички с 0,1%). Най-високите годишни ставки са регистрирани в Полша (4,4%), Унгария (3,9%), Румъния и Люксембург (и 2,5%).

В сравнение с февруари годишната инфлация се е забавила в три държави членки, останала е без промяна в други три и се е ускорила в двадесет и една“, показва статистиката на Евростат.

През март най-голям принос за годишния темп на инфлация в еврозоната имат услугите (+0,57 п.п.), последвани от енергетика (+0,43 п.п.), храни, алкохол и тютюн (+0,24 п.п.) и неенергийни промишлени стоки (+0,09 п.п.).

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Петър Петров: ЕЦБ гради буфер в новата си инфлационна политика