Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Евростат: Безработицата в България е намаляла през май

Тези оценки се основават на глобално използваното определение на МОТ, според което безработни са активно търсещите работа, готови да я започнат в кратки срокове

Евростат: Безработицата в България е намаляла през май

Снимка: gettyimages

Безработицата в Европейския съюз е нараснала до 6,7% през май в сравнение с отчитане от 6,6% през април. Третият месец, белязан от мерки за ограничаване на COVID-19 е повишил коефициента на безработица в еврозоната до 7,4%, спрямо 7,3% през април, това показват данните на Евростат, статистическата служба на Европейският съюз.

Според Евростат 14,366 милиона мъже и жени в ЕС, от които 12,146 милиона в еврозоната са били  безработни през май 2020 г. В сравнение с април 2020 г. броят на безработните лица е нараснал с 253 000 в  ЕС и с 159 000 в еврозоната.

По данните на статистическата служба безработицата в България обаче е спаднала до 4,6% през май в сравнение с  4,8% през април.

Младежка безработица

През май в ЕС са били безработни 2,815 милиона младежи (под 25 години), от които 2,267 милиона еврозоната. За отчетния период равнището на младежката безработица е било 15,7% в ЕС и 16,0% в еврозоната. В сравнение с април 2020 г. младежката безработица е нараснала с 64 000 в ЕС и с 42 000 в еврозоната.

Още по темата

Безработица по пол

През май равнището на безработица при жените е било 7,2% в ЕС, спрямо 6,9% през април, а нивото на безработица при мъжете е останало непроменено спрямо април при 6,4%. В еврозоната, равнището на безработица при жените се е увеличило от 7,7% през април до 7,9% през май и е станало непроменено на ниво от 7,0% при мъжете.

Тези оценки се основават на глобално използваното определение на Международната организация на труда за безработица, което определя като безработни лица, които активно търсят работа от четири седмици и са на разположение, за да започнат работа в рамките на следващите две седмици.

Мерките за ограничаване на COVID-19 прилагани от март 2020 г., предизвикаха рязко увеличение на броя на молбите за обезщетение при безработица в целия ЕС. В същото време значителна част от регистрираните в агенции за безработица не търсят активно работа или са възпрепятствани да започнат в кратък срок, защото трябва да се грижат за децата си например. Това води до намаляване на разликите в броя на регистрираните безработни и тези, определени  като безработни съгласно МОТ.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
khao до: фиг.1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
и да добавя.... опозиция в парламента НЯМА!
0
 
1
 
3
khao до: фиг.1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
не, социалистическата партия управлява от 10 г. незнам къде си бил, та си го изпуснал тоя факт.виж им законите, виж им решенията... и после кажи че са десни зада ти се изсмея!
3
 
2
 
2
фиг.1 до: alligator_29
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ако в цял свят безработицата се увеличава, а у нас намалява, значи сме супер! Цял живот съм искал да живея в суперска държава, ти нещо против ли си? Социалистическа партия вече си имаме, тя е в опозиция. Досега не е предложила нищо по-добро. Само оплювателство, без никсаква политическа програма. Дори не смее да предложи собствени кандидати, все подкрепя "независими", с което ги проваля.
1
 
7
 
1
преди 11 месеца
В цял свят безработицата се увеличава. В България намялява :) :) :) Никакъв вирус не може да спре нашето светло социалистическо бъдеще xaxaxa

Още от Новини
Германският централен банкер: Да спрем скоро кризисните пари