IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната и ЕС отчитат рязко забавяне на икономическия растеж

Валутният съюз отчита най-бавния растеж на валутния съюз от второто тримесечие на 2014 година

13:18 | 30.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е забавил растежа си на тримесечна основа до 0,2 на сто за периода юли-септември спрямо 0,4 на сто през второто тримесечие, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на сайта ѝ.

Това е най-бавният растеж на валутния съюз от второто тримесечие на 2014 година, когато растежът бе подкопан от дългови проблеми в еврозоната, отбелязва AP.

Растежът на Европейския съюз също отчита забавяне до 0,3 процента спрямо 0,5 на сто през второто тримесечие на годината. 

На годишна основа икономиката на еврозоната е нараснала с 1,7 на сто спрямо 2,2 на сто през периода април-юни, а на ЕС - с 1,9 процента спрямо 2,1 процента.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха икономически растеж на еврозоната на месечна основа от 0,4 процента, а на годишна от 1,8 на сто. Евростат не посочва подробности за причините за забавянето на растежа. Те ще бъдат отбелязани в разширена статистически информация в средата на ноември.

Глобалното търговско напрежение и свързаните с това опасения за икономическия растеж в световен план вероятно ще продължават да се отразява негативно върху представянето на икономиката на еврозоната, като италианската бюджетна криза вероятно ще представлява допълнителен негативен фактор в следващите месеци. Друго сериозно предизвикателство през еврозоната и целия ЕС е свързано с хода на преговорите за Brexit и рисковете Великобритания, която е един от основните експортни пазари за континентална Европа, да напусне съюза през март без постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Ше "годокараш" ... ба си неграмотния и *** *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Другия път бойко президент на сащ.Идеята е за паритет на еврото с долара и после паритет и двете с лева, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
s3
преди 5 години
Изводът е, че трябва да се продължи и да се засили програмата за количественото облегчаване в ЕС. Така ще се поевтини стойността на еврото, може да успеем да годокараме на паритет с долара дори в кратки срокове. Ако успеем да стимулираме инфлацията до 2-3% или повече, това ще помогне на иконосмическия растеж и възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още