IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономическият растеж се забавя до умерен темп през юли и август

Помрачените перспективи за сектора на туризма и ресторантьорството натежават върху по-широката икономика, предупреждава централната банка на САЩ

21:30 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Икономическият растеж на САЩ се забавя до умерени темпове в началото на юли до края на август, според последното издание на Бежовата книга на Федералния резерв, публикувано в сряда. 

Централната банка на САЩ отбелязва, че опасенията, свързани с разпространението на делта варианта на COVID-19, са довели до помрачаване на перспективите за ресторантьорството и туризма, което натоварва по-широката икономика, съобщава Market Watch.

Проблемите при доставките, включително ограничените запаси от автомобили и затягането на пазара на жилища, също допринасят за оттеглянето на икономиката от по-силните темпове на растеж по-рано тази година.

В същото време предприятията докладват на Фед, че им е по-лесно да предадат увеличаването на разходите на потребителите чрез по-високи цени. Централната банка отбелязва, че инфлацията запазва стабилни „по-високи темпове“.

Служителите на Фед продължават да дискутират възможността за редуциране на месечните покупки на активи на стойност 120 милиарда долара като първа стъпка в предстоящата промяна към пост-пандемична парична политика.

Неочаквано слабият ръст при работните места за август обаче сигнализира, че делта вариантът на коронавируса може да удари по-сериозно разходите и наемането на работници.

„Делта вариантът тежи върху потребителските разходи и работните места, а темповете на растеж изглежда се забавят“, изтъква управителят на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от CNBC. „Искам да видя повече подобрения“ на пазара на труда, преди да реша, че икономиката е готова и Фед да прекрати една от своите знакови пандемични програми, добавя Уилямс.

В края на август управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че американската централна банка вероятно ще започне да отменя някои от политиките си за количествени облекчения преди края на годината, въпреки че все още счита увеличението на лихвите за по-далечна възможност.

Пауъл добави, че икономиката е достигнала точка, в която вече не се нуждае от толкова много политическа подкрепа.

В опит да съживи икономиката в първите дни на пандемията от Covid-19 Фед намали основния си лихвен процент до почти нула и ускори програмата си за закупуване на облигации, или т. нар. количествено облекчаване, като балансът му сега е близо 8,4 трлн. долара, което е двойно повече от март 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още