IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може скоро да започне да затяга своите политики

Постигнатите цели за инфлацията и заетостта създават предпоставки за промяна в политиката на Федералния резерв

21:19 | 18.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Според протоколите от юлското заседание на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) повечето служители стигат до заключението, че са постигнали поставената от тях цел за инфлацията, въпреки че все още е необходим напредък по отношение на американския пазар на труда, съобщава Bloomberg. 

Служителите смятат, че целта за заетостта „може да бъде достигната през тази година“.

„Повечето служители са преценили, че стандартът на FOMC за „значителен по-нататъшен напредък“ към целта за максимална заетост все още не е изпълнен“, става ясно от протокол от двудневното заседание на FOMC от 27-28 юли. Според тях обаче това може да стане до края на тази година.

"В същото време повечето участници (в заседанието) отбелязват, че този стандарт е постигнат по отношение на целта за стабилност при цените", се добавя в протоколите.

Следващата среща на FOMC е насрочена за 21-22 септември.

На фона на разногласията относно това колко време Фед трябва да изчака, за да започне да съкращава своите месечни покупки на активи за 120 милиарда долара, „някои от участниците“ посочват, че паричната политика все още е необходима, за да се поправят щетите от пандемията на пазара на труда, докато други смятат, че политиката на Фед вече не допринася с нещо съществено, а „някои“ от тях са на мнение, че състоянието на пазара на труда преди пандемията „може да не е правилният ориентир“ предвид трайните промени в икономиката.

Служителите на Фед споделят мнение, че вярват във възстановяването на американската икономика въпреки разпространението на делта варианта за коронавируса и продължават да смятат, че е редно да се спрат месечните покупки на държани облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа.

Федералният резерв протоколите си от своето двудневно заседание, което се проведе на 27-28 юли. Тогава служителите на FOMC гласуваха краткосрочните лихвени проценти да останат на ниво близо до нулата, като същевременно изразиха оптимизъм относно темповете на икономически растеж.

В изявлението след заседанието FOMC заяви, че икономиката е постигнала „напредък“ по отношение на своите цели за устойчива инфлация около 2% и заетостта. Служителите отбелязват, че не е постигнат значителен напредък, докато пазарите приемат това като сигнал, че много скоро Фед може да започне да затяга някои свои политики.

Оттогава инвеститорите търсят в изявленията на служителите на Фед за улики кога ще започне първата стъпка в процеса на затягане - намаляването на покупките на активи.

През юли гуверньорът на Фед Джером Пауъл защити позицията на централната банка на САЩ относно временното ускоряване на инфлацията на фона на продължаващата подкрепа за американската икономика.

„Това е шок, който минава през системата, свързана с възобновяването на икономиката, и води до инфлация доста над 2% и, разбира се, това не ни е приятно“, сподели през миналия месец Пауъл пред Комисията по банкови, жилищни и градски въпроси към Сената.

Той определи движението при цените като "уникално" в историята и добави, че Фед следи отблизо дали прогнозата му, че високите инфлационни нива ще се окажат временни, е вярна или ситуацията заплашва да се окаже по-дълготрайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още