Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед обяви неограничена програма за количествени облекчения

Институцията ще закупи държавни облигации и ипотечни ценни книжа в "необходимите суми"

Фед обяви неограничена програма за количествени облекчения

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв обяви в понеделник мащабна втора вълна от инициативи за подкрепа на икономиката на САЩ, включително закупуване на облигации в неограничен размер, за да се поддържат ниски разходите за заемите, и създаване на програми за гарантиране на кредитни потоци към корпорации и държавни и местни власти, информира Bloomberg.

Намесата в пазара на корпоративни облигации е безпрецедентна стъпка за Фед, въпреки че централните банки на други места през последните години предприеха подобни мерки за подпомагане на условията за ликвидност при компаниите.

Предприетите мерки подчертават мащаба и обхвата на затрудненията, причинени от  коронавируса, след като големи части от икономиката бяха принудени да спрат дейността си с цел ограничаване на заразата. Въпреки положените усилия те не успяха да съживят инвеститорския оптимизъм в понеделник.

Федералният резерв ще купува държавни облигации и ипотечни ценни книжа „в сумите, необходими за подпомагане на гладкото функциониране на пазара и ефективно прилагане на паричната политика към икономика“.

Преди седмица Фед обяви, че ще закупи държавни ценни книжа на стойност минимум 500 милиарда долара и ипотечни облигации за 200 милиарда щатски долара. По новите програми на Фед съдържат и стимули, директно насочени към подпомагане на работодатели и домакинства, както и градове и щати.

Още по темата

Фед също така обяви, че ще подкрепи „притока на кредити към работодателите, потребителите и бизнеса чрез създаване на нови програми, които заедно ще осигурят до 300 милиарда долара ново финансиране.

„Това е голяма стъпка“, заяви Джулия Коронадо, президент на MacroPolicy Perspectives. „Подкрепата за пазара на корпоративни облигации беше изключително важна. Трябваше много хора да разберат, че количествените облекчения са неограничени", добави тя.

Фед също така заяви, че „очаква скоро да бъде обявено създаването на Главна програма за бизнес кредитиране в подкрепа на малките и средни предприятия“.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 4 дни
Няма профилна снимка
той хубаво Вовата искаше да прави друга валута да става световна, ама си остана само с приказките. уж и война щеше да води със Саудитите за нефта, днес пише "Россия отказалась от планов увеличивать добычу нефти, в Европе начали возникать сложности с продажей российской нефти.." като всичките му други неща, поредния провал. така, че долара може и да добави много нули, проблема е за целия свят, а не само за Щатите. Тръмп е чудесен генерал, но за своята си войска. евтиния долар ще продава американски стоки, а европейската икономика ще отиде надолу още. накратко казано - след Украинската война, Сирийската война, бежанската криза, Гръцката криза, търговската война, коронавируса, ни чака още поне една, доста по-обемна, и страшна. търси се генерал за Европейската войска, иначе закъсваме. в сивито му да пише - сух, слаб, висок и с дръзки очи, завършил Британска морска академия, никога не стъпвал в Брюксел, Париж и Рим.
1
 
1
 
3
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Това ми прилича на добавянето на нули към райхсмарката по времето на мустакатия (краят на III райх). Тези явно много ги е страх кулата от карти да не падне, обаче забравят едно основно правило в търговията "Не играй срещу тренда". Рано или късно неизбежното ще се случи и колкото по отвисоко паднат ТЕ (собствениците на многото нули), толкова повече НАС (обикновените хора по света) ще ни боли.
1
 
9
 
2
преди 5 дни
Зимбабвийски банкноти:

100 000 000 000 000

One hundred trillion dollars :)
2
 
9
 
1
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Welcome to Zimbabwe!!!

Още от Новини
Потребителските настроения в САЩ удрят 3-годишно дъно