IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Бразилия до ВВВ- на фона на влошаващата се рецесия

Това е най-ниското инвестиционно ниво по скалата на агенцията, като перспективата е негативна

13:10 | 16.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтинга на Бразилия до ВВВ- на фона на влошаващата се рецесия

Международната агенция Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Бразилия на ръба на т. нар. „junk”. Това е четвъртото понижение в рамките на управлението на президента Дилма Русеф. Компанията предупреждава, че може да намали оценката си отново на фона на влошаващите се държавни финанси, пише Bloomberg.

Кредитният рейтинг на Бразилия беше смъкнат с една стъпка от ВВВ до BBB-, което е най-ниското инвестиционно ниво, с негативна перспектива

Fitch посочва растящия държавен дълг като една от причините за взетото решение. Сред останалите са трудностите за балансирането на бюджета и отслабващия икономически ръст.

На 9 септември Standard & Poor’s свали рейтинга на Бразилия до „junk”. Това е второто понижение на компанията в рамките на управлението на Русеф. През август Moody’s Investors Service също понижи оценката си за страната до най-ниския възможен инвестиционен клас.

Ходът на Fitch идва на фона на влошаващите се перспективи пред най-голямата икономика в Латинска Америка. Инфлацията от доста дълго време е над целта на централната банка. Прогнозите са, че страната ще претърпи най-дългата си рецесия от 30-те години на ХХ век. Има и срив на фондовия и валутния пазари.

Същевременно Русеф се бори за подкрепата на Конгреса за плановете й да закрепи бюджета на фона на рекордно ниската си популярност, подкопана от разследванията по обвинения в корупция в държавния петролен производител Petrobras.

“Незадоволителното представяне на икономиката и финансите най-вероятно ще продължи, а политическата несигурност също тежи на общото доверие“, коментират от Fitch. “Предизвикателната политическа среда подкопава напредъка по отношение на правната реформа на правителството и въздейства отрицателно на икономиката“, посочва компанията.

Въпреки че финансовият министър Жоаким Леви предложи нов кръг съкращения на разходите и увеличения на данъците, след като S&P понижи кредитния рейтинг, не беше направено кой знае какво, тъй като Конгресът беше въвлечен в политическите боричкания. Фокусът в момента е върху това дали Русеф ще се изправи пред импийчмънт, въпреки че по-рано този месец тя реформира кабинета си в опит да си подсигури подкрепата на депутатите.

Fitch първа върна инвестиционния рейтинг на Бразилия през май 2011 г., в началото на първия мандат на Русеф и след годините на икономическия бум, движен от суровините. По време на управлението на нейния ментор и предшественик Луиш Инасиу Лула да Силва водещият борсов индекс Ibovespa увеличи стойността си близо 6 пъти, а стойността на реала скочи над 2 пъти. Валутата беше най-добре представящата се сред основните световни валути.

След като Русеф бе избрана за президент в началото на 2011 г., Ibovespa спадна със 70% в доларово изражение, а реалът поевтиня с над 57%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Защото са на светлинни години от тях за туй и догонването в днешно време става по-бързичко .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Не беше ли една от страните с най-много убийства, без да се води война на нейна територия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Трупане на дългове, ограничен растеж, повсеместна корупция!Население със сравнително ниска образователна квалификация!Падащи цени не ресурсите!Митът за бразилско икономическо чудо се развенча!За да имаш пари и растеж, най-важна е квалификацията на населението и технологичното развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още