IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф прекрои правителството

Бразилският президент смени и някои от министрите, за да заздрави коалиционните връзки и да намали риска от образуване на процедура по импийчмънт срещу нея

21:02 | 02.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Дилма Русеф прекрои правителството

Бразилският президент Дилма Русеф съкрати състава на своя кабинет и смени някои от министрите, за да заздрави коалиционните връзки и да намали риска от образуване на процедура по импийчмънт срещу нея, съобщава Ройтерс.

Преструктурирането на кабинета цели „да гарантира политическа стабилност в страната, от която имаме нужда, за да се върнем към икономически растеж, като засилим връзките между партиите и депутатите, които подкрепят правителството“, каза Русеф преди да обяви новия състав на кабинета, цитирана от Франс прес и БТА.

Освен че намалява министерските портфейли от 39 на 31, Русеф довери разполагащото с най-голям бюджет в страната министерство на здравеопазването на своя неизбежен, но много недисциплиниран парламентарен съюзник - Бразилското демократично движение.

Партията, която е най-голямата политическа сила в Конгреса с 66 депутати и през първата половина на тази година причини няколко пъти сериозни главоболия на Русеф, вече контролира не шест, а седем министерства.

На ключови постове в новия екип се завръщат приближени на ментора на Дилма Русеф, бившият президент Луис Инасиу Лула да Силва, който може би ще се кандидатира отново на президентските избори през 2018 г. от името на Партията на трудещите се.

Жак Вагнер, който е приближен на Лула, напуска Министерството на отбраната и застава на стратегическия пост ръководител на кабинета на президента, като заменя дясната ръка на Русеф Алоизио Меркаданте Олива.

Бразилският президент заяви, че министерските заплати ще бъдат намалени с 10% и че разходите на министерствата ще бъдат съкратени с една пета, включително чрез съкращаване на 3 000 поста.

В условията на дълбока икономическа и политическа криза, влошена от корупционния скандал с петролния гигант Petrobras, Русеф се опитва да се съвземе, след като рейтингът й спадна до едва 10% одобрение - най-ниското ниво от началото на втория й мандат през януари.

Тя не промени икономическия си екип, който се опитва да обуздае разходите, да върне бюджета към излишъци и да избегне още едно понижение на кредитния рейтинг след решението на агенция S&P от миналия месец да отнеме инвестиционния статус на Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още