IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд в Бразилия спря опита за импийчмънт на Дилма Русеф

Бразилският президент обвини опозицията в опит за преврат

10:17 | 14.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Върховният съд на Бразилия “замрази” опитите на опозиционните партии да отстранят президента Дилма Русеф и шефа на долната камара на Конгреса, съобщава Ройтерс.

Съдът се произнесе, че опитите за импийчмънт на Русеф биха могли да нарушат Конституцията на страната. Така съдът даде на бразилския президент допълнително време да се опита да си осигури подкрепата на Конгреса.

Въпреки решението говорителят на долната камара на бразилския Конгрес Едуардо Куня коментира, че ще продължи с производството за отстраняването на президента. “Решението относно искания импийчмънт изисква конституционни правомощия, които имам и които са под въпрос. Аз продължавам да имам този прерогатив и ще го използвам”, коментира Куня, който пък е разследван от властите за пране на пари.

Куня поиска отстраняването на Дилма Русеф още преди няколко месеца, като внесе документите за разглеждане. Поддръжниците на правителството пък твърдят, че трябва да се следва установеният процес в законодателството при твърдения за нарушения на държавни служители.

Междувременно Русеф обвини противниците си, че подстрекават преврат и разпространяват омраза и нетърпимост в страната.

Русеф заяви на среща на лидерите на профсъюзите късно във вторник, че нейното правителство е използвало всички инструменти за борба с рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още