IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита пети пореден месечен ръст на производството

Процесът на възстановяване продължава, макар и по-бавно

11:42 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Германските компании увеличиха производството си за пети пореден месец през септември. Фирмите от сферата на промишлеността, строителството и енергетиката като цяло увеличиха производството си с 1,6 процента, съобщи Федералното министерство на икономиката в петък. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 2,7 процента.

Резултатът от август обаче е преразгледан значително нагоре: Вместо първоначално отчетения спад от 0,2 процента сега има ръст от 0,5 процента. „Производствената индустрия се бори стъпка по стъпка за рестарта“, пише министерството. В сравнение с февруари - месеца преди началото на свързаните с коронавируса ограничения - производството все още е с 8,4% по-ниско.

Само зависимата от износа индустрия увеличи производството си с 2,0 процента през септември. Тя е получила повече поръчки от вътрешността на страната в продължение на петте поредни последни месеца, след като претърпя сериозни сривове в страната и чужбина поради рецесията. „Входящите поръчки и бизнес климатът говорят за продължаване на процеса на възстановяване, макар че този път ще бъде още по-труден с оглед на пандемията“, подчертават от министерството.

Така например се влошават очакванията за производството през следващите месеци. Съответният барометър е паднал с 2,6 пункта до 17,4 пункта през октомври според бизнес проучването на института Ifo. „Индустрията се забавя малко. Като цяло обаче повечето браншове планират да разширят производството си “, казва експертът на Ifo Клаус Волрабе. "До каква степен настоящите мерки за блокиране ще повлияят на индустрията, предстои да разберем”.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още